Patkányfogó.

A kecses, elegáns törpe pinscher – akit előszeretettel neveznek mini pinnek, miniatűr pinschernek is – kis méretének köszönhetően egyre népszerűbb. Ő azonban nem egy kényelmes kis öleb, azt szeretné, ha nagy rokonaihoz hasonlóan, őt is komolyan vennék.

Patkányfogóból szalonkutya

Az összes pinscher ősei olyan kutyák voltak, amelyek az ember hűséges társai lehettek már évszázadokkal ezelőtt. Ezek a kutyák segítettek az gazdáknak a házakat, istállókat mentesen tartani a patkányoktól, egyéb rágcsálóktól. A német parasztudvarok megbecsült tagjai voltak, nem csoda, hogy a 19. század végén a parasztok a „patkányfogó” nevet adták neki. Ekkor még durva és simaszőrű változatok is léteztek, és a méretben is nagy különbségek akadtak.

1870 körül választották két csoportra a tenyésztők az ún. pinscher és schnauzer fajtákat. 1895-ben Josef Berta megalapította a Pinscher-Schnauzer Klubot.

A mini törpe pinscher gyorsan elkülönült a nagyobb fajtársaitól és kedvelt városi társkutyussá vált. Különösen a finom dámák szerették magukat az ebbel „díszíteni”.

Kicsi, de nagynak képzeli magát

A törpepinscher egy kíváncsi, okos, nyitott kutya, nagy mozgásigénnyel. Kis termete ellenére figyelmes és kitartó házőrző. Kezdetben gyanakvó az idegenekkel, de aztán gyorsan elnyerik a bizalmát.

Nevelés-oktatás hiányában, vagy túl kevés mozgás esetén hamar idegessé válik. Ne becsüljük le a vele született vadászösztönét sem! Következetes nevelésre és átfogó szocializációra van szüksége kölyökkorában. Így nem válnak agresszív, mindent megrágó, irányíthatatlan kutyává. A pinscherek nagyon okosak, nagy a munkabírásuk, így a tapasztalatlanabb gazdik is megbirkóznak a feladattal. Ajánlott kutyaiskola felkeresése, ahol játékos edzéssel, mentális és fizikai lefárasztással érhetjük el a sikert.

A szerető, ragaszkodó kutya erősen függ a gazdijától, őt szeretné mindig kísérni. Kisgyerekes családok részére csak részben alkalmas, bár kis termetű. Barátságos kutya, szeret órákig játszani.

Ellentétben a többi kicsi kutyafajtával, a törpe pinscher rendkívül nagy mozgásigényű, temperamentumos eb. Szüksége van a foglalkozásra, kutyasportokra is vihető. Lehet az agility vagy dog dancing, de az emberi tevékenységbe is szívesen bekapcsolódik: lelkes a futásnál, túrázásnál, lovaglásnál is.

Fényes szőrzet, aljszőrök nélkül

Az eb teste négyzetes alakú, magassága és hossza megközelítőleg egyenlő. Izmos, elegáns testét fényes, sima szőrzet borítja. Feje hosszúkás, magas, nagy V alakú fülekkel. Egyenesen álló és lelógó fülekre is találunk példákat. Farka természetesen kard vagy sarló alakú – sajnos gyakran megrövidítik. Szőre nagyon rövid, fényes, aljszőrök nélkül. Lehet egyszínű, bíborvörös, pirosas-barna vagy sötét vörösbarna, de kétszínű fekete, piros vagy barna rajzolatos is.

A rövid, fényes szőrzet nagyon könnyen ápolható. Elegendő, ha átkefélve kiegyenesítjük és megszabadítjuk a szennyeződésektől. Sajnos ez a vékony bunda nem védi a kutyust a hidegben, könnyen megfázhat. Szélsőséges esetben a nagy fülek széle meg is fagyhat. Télen nem szabad hosszú ideig kinn hagyni, ha szükséges, adhatunk rá egy kabátkát is.

A tipikus kutyabetegségekre nem különösebben fogékony, egészséges kis fajtának mondható. A túltenyésztett példányok 4 kg alatti egyedei viszont számos betegségben, tartós remegésben szenvedhetnek és a várható élettartamuk is csökken.

Társ a mindennapokban

Mielőtt ilyen kutyust vállalnák, gondoljunk arra, hogy elegendő időt tudunk-e vele tölteni, ez a fajta ugyanis nagyon mozgásigényes. Kis termete ellenére sok foglalkozásra, figyelemre van szüksége. Mindazonáltal kis városi lakásban tartása is elképzelhető, ha a nap folyamán elegendő időt tud a friss levegő tölteni.

Kutya vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy hirdetnek mini törpe pinschereket is, azonban ezek hivatalosan el nem ismert fajták – túltenyésztettek és rendkívül érzékenyek.

A szépirodalomban gyakran találkozunk a fajtával, elég, ha Theodor Fontane: Tóparti kastély c. művére gondolunk, ahol az író patkányfogóként mutatja be a törpe pinschert. A közösségi médiában is találunk híres minpineket: Mojo a fiú kutyus (@verpinscht) egy keverék lánnyal, Rana-val él és kb. 60 ezer követővel rendelkezik az Instagramon.

https://www.instagram.com/p/BqnUxajBfnv/?utm_source=ig_embed