Eddig csak filmekben láttunk hasonlót, de valósággá vált.

Az elmúlt 10 évben több géntechnológiai vállalatot hoztak létre azzal a céllal, a kedvencek klónjait legyártsák. Már működik a technológia, ha valaki mélyen a zsebébe nyúl, hazaviheti szeretett Morzsikája mását. Egy kutya ‘másolata’ 2 hónap leforgása alatt, 22-25 millió forintnak megfelelő összegért legyártható, az eredeti állat szájüregét bélelő nyálkahártyából vagy máshonnan vett testi sejtjeiből. Egy macska mása fele ekkora pénzből is kijön. A dél-koreaiak már ott tartanak, hogy nem csak élő állatot klónoztak, hanem a kb. másfél hete elhunyt szeretett kedvenc mását is életre keltették újra. De a Viagen Pets például nem fogad el 5 napnál régebben elhunyt tetemből sejteket.

Egyik cég sem vállal felelősséget a legyártott kedvenc későbbi egészségügyi állapotára, ahogy a személyiségére sem. Ugyanis benne van a pakliban, hogy ugyanazzal a génkészlettel, mégis más domináns génekkel nem pont ugyanolyan állatot kapunk, akit szeretnénk újra viszont látni.

Nálunk nem olyan népszerű az állatklónozás. Bár 2007-ben ‘nyúlklónozó nagyhatalom’ voltunk, fontosabbnak bizonyult az állatok másolatainak gyártásánál az őssejtekben rejlő lehetőségek felkutatása. Ami lehet, hogy hasznosabb is.

Külföldön azonban töretlen a népszerűsége, még hírességek is élnek a lehetőséggel:

De nem csak kutyák és macskák vannak ‘gyártásban’, az Avantea nevű cég versenylovak klónozásában utazik. Azért kicsit ijesztő hol tart már a tudomány…

Forrás: Quibit

Nyitókép: Monni Must/AFP