in

Védd a fecskéket, ez a saját érdeked is!

Aggasztóan fogyatkozik a fecskék száma kis hazánkban, ami mindenkinek baj!
A klímaváltozás, az élőhelyük átalakulása és megszűnése, táplálékuk fogyatkozó mennyisége, a társadalom sokszor kedvezőtlen hozzáállása mind mind hozzájárul, hogy egyre kevesebb van belőlük. Ezek az apró színes kismadarak pedig a barátaink!

Miért?

Mert ők azok, akik gondoskodnak arról, hogy ne szaporodjanak túl a rovarok. Többek között a szúnyogok. Azok a szúnyogok, akik egyre több betegséget hoznak magukkal. Már itt vannak a gyötrő szúnyogok, amik csípése iszonyatos fájdalommal jár! Itt vannak a szúnyogok, amik hordozzák a bőr- és szívférgességet!  A fecskék azok, akik megszabadítanak tőlük, vigyázzunk hát rájuk!

Sokszor kerülnek konfliktusba szegény kis szárnyasok az emberekkel, akik leverik fészküket a vakolat védelmében. De mindenki, aki az ingatlan vagyonért aggódik az az egészségéért vagy a kedvence egészségéért nem?

Mit tehetünk a fecskékért?

  • akit zavar az ürülékük, a fészkek alá feltehet úgynevezett fecskepelenkákat. Ezt lehet készen is vásárolni, vagy saját kezűleg elkészíteni. A lényeg annyi, hogy legyen a fészek alatt bármi, ami felfogja a végterméket.
  • csináljunk nekik sárgyűjtésre alkalmas helyet. Bármilyen pocsolya is megteszi. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni. Tiszta ivóvíz is sokat segít nekik a nyári hőségben főleg.
  • egyszerűen csak ne bántsuk a fészkét!

Azon túl, hogy igen hasznos állatok, sokkal hangulatosabbá teszik a környezetünket jelenlétükkel. Legyen madárbarát a kertünk! Vigyázzunk rájuk, éljünk velük békében, ez mindannyiunk érdeke!

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 

Itt a cica, hol a cica?

Kétszer nézd meg: denevér vagy kutya?