Sajnos egyre több és több balesetről értesülünk, amikor kutyusok tappancsát csípi be a mozgólépcső. 

Sokkoló, fájdalmas és a vérvesztés miatt nagyon veszélyes sérülés lehet belőle. Márciusban az Állatmentő Sereget riasztották a Batthyány téri metrómegállóhoz egy megsérült eb miatt.

Kép: Állatmentő Sereg

Ez a sokadik eset idén is, ezért nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy segítsenek megelőzni a bajt!

Hogyan?
  • állathordozóban utaztatva nem érheti ilyen baleset az állatot!
  • ha saját lábán közlekedve utazik, minden esetben vegyük fel a mozgólépcső előtt!
  • ha nem lehet felvenni (valószínű egy 50 kilós nő nem fog tudni felkapni egy nagytestű kutyát), akkor sok helyen van egy leállított mozgólépcső és használjuk azt! Ha épp nincs ilyen, feltétlen szóljunk az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek és kérjünk segítséget! Biztos akad valamilyen biztonságos megoldás!
  • és talán amit még érdemes kihangsúlyozni, a metró végállomásokon mindenki hallotta már az elköszönő szöveg végét:”…és erre figyelmeztessék utastársaikat is!”. Sokszor a nálunk vendégeskedő turistákkal fordul elő, mert meglepetésként éri őket, hogy nálunk ilyen a mozgólépcső. Bár az illetékesek megtették a kezdőlépést, hogy kikerüljenek figyelmeztető piktogrammok, kiírások, mégis megkérünk mindenkit, aki látja a saját lábán a mozgólépcső felé menni az ebeket, szóljon a gazdájának! Szépen, kedvesen figyelmeztetve. Please, pick up the dog! (=vedd fel a kutyát, kérlek!)

Az ilyen balesetek után rengetegen háborodnak fel támadó, kioktató stílusban. Az nem segít!

Az segít, ha felveszed a kutyád! Az segít, ha kulturáltan figyelmezteted azt, aki nem tudja, hogy fel kéne vennie a kutyát! Az segít, ha szólsz az állomás személyzetének a turista helyett, aki esetleg nem beszéli a nyelvünket! Az segít, ha megérted senki sem akarja a saját kedvencét szándékosan ilyen fájdalomnak kitenni!

Békés, balesetmentes tömegközlekedést kívánunk mindenkinek!