Óvatosan a karácsonyi sütikkel!

Egyre népszerűbb a cukrot helyettesíteni különféle termékekkel, így például xilittel, xilitollal, nyírfacukorral. A xilit egy cukoralkohol, édesítőszer, amely megtalálható egyes zöldségekben, gyümölcsökben. Nyírfacukor néven is ismert, ugyanis először nyírfából vonták ki, ma azonban már kukoricarostból állítják elő.

Előszeretettel fogyasztják azok, akik testsúly-problémákkal küzdenek, cukorbetegek, vagy szeretnék a cukrot kiiktatni az étrendjükből. Azonban kevesen tudják, hogy ami nekünk ártalmatlan (bár a hozzászokási időszakban hasmenést okozhat) az a kutyák és görények számára súlyosan mérgező!

Ugyanis az arra érzékeny állatokban, egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogramm elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenés következik be. A hatása gyakorlatilag olyan, mintha egy cukorbeteg beadná magának az inzulint, majd elfelejtene enni.

A xilit mérgezés tünetei:

  • hányás
  • remegés, gyengeség
  • izomgörcsök
  • ájulás
  • kóma.

Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet segíteni, azonnali állatorvosi ellátást igényel! Emellett a xilit hosszútávú hatása, hogy májkárosító és nagyon lassan ürül ki a szervezetből.

Amennyiben xilitet használunk a konyhánkban, semmiképen se adjunk ezzel készült ételt a kutyusunknak! Egy darab muffint se, süteményszélet se, semmit!

Ha nem használunk, akkor is legyünk körültekintőek: egyre több ételbe tesznek xilitet, rágógumiba, fogkrémbe, diétás termékekbe. A szakirodalomból ismert a néhány rágót lenyelő görény esete, aki szintén rosszul lett a xilittől.

Kapcsolódó cikkünk: A xilites sütid végzetes is lehet!