Társaságkedvelő, barátságos állatok, népszerűek a háziállatként tartott kisemlősök között. A tengerimalacok ápolása és tartása viszonylag egyszerű, ami miatt ideális választás lehet azoknak, akik kisállatot szeretnének.

A tengerimalac nyúlnál kisebb emlős, amelyet gyakran tartanak háziállatként. Könnyen szelídíthető, barátságos, ám meglehetősen félénk állat. Az elnevezés ellenére a tengerimalacok nem a tengeri környezetben élnek, hanem szárazföldi területeken, Dél-Amerikából, és egyes feltételezések szerint Peruból származnak.

Nevük eredete máig nem tisztázott, az állat valójában nem kapcsolódik sem a tengerhez, sem a malacokhoz. A név sok nyelvben hasonló formában jelenik meg, például angolul “guinea pig”, spanyolul “cuy”, olaszul “porcellino d’India”, németül “Meerschweinchen” stb. A tengeri utalhat tengerentúliságára is, a malac megnevezés pedig – minthogy a malacokkal nem állnak rokonságban – feltehetően az általuk kiadott malacvisításszerű hangra.

A tengerimalacok tartása viszonylag egyszerű, azonban néhány fontos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy egészségesek és boldogok legyenek. Íme néhány alapvető tanács a tengerimalacok tartásukhoz:

1. Elhelyezés

Tartsuk őket olyan helyen, ahol a hőmérséklet állandó és megfelelő számukra. Az optimális hőmérséklet általában 18-24 C° között van. A természetes napfény is fontos számukra, de közvetlen napsugárzásnak ne tegyük ki őket.

A tengerimalacoknak elég helyre van szükségük mozgáshoz, felfedezéshez. Egy nagyobb ketrec vagy kifutó ideális, ahol szabadon mozoghatnak. Ha konkrét méreteket kellene meghatároznunk, egy malac esetén egy minimum 100 cm hosszúságú ketrec már megfelelő méretű lehet, ha pedig több malacot tartunk együtt, az otthonuk legalább 120-140 centi hossznyi legyen.

A legjobb választás számukra egy ketrec, melynek alsó része egy magas falú tálca. Üveg terráriumot ne válasszunk, mivel az kiváltképp, ha felülről is fedett, nehezen szellőzik.

A malacok helyén használjunk almot, ami lehet például jó minőségű, száraz faforgács, vagy újabban malactartók körében divatos az alom plusz valamiféle textil kombinációja.

Szívesen elrejtőznek, ezért szükséges, hogy legyen egy búvóhely, számukra megfelelő méretű ház is a ketrecben. Jó, ha különféle alagutak, csövek, függőágyak is helyet kapnak az otthonukban, szívesen időznek, szaladgálnak ezekben. Hörcsögökkel és egerekkel ellentétben kereket viszont nem használnak, azt ne tegyünk a ketrecbe!

2. Etetés

A tengerimalacoknak folyamatosan szükségük van friss szénára és tiszta vízre. Kiegészítésként adhatók nekik friss zöldségek, gyümölcsök és speciális, pelletált tengerimalac-tápok.

  • A széna alapvető része a tengerimalacok étrendjének. Mindig biztosítsunk friss szénát számukra. A széna segít megőrizni az emésztőrendszerük egészségét és természetes módon koptatja a fogukat.
  • Tengerimalac-táp: jó minőségű, pelletált tengerimalac tápot érdemes beszerezni, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot és vitaminokat. Keressük az olyan márkákat, amelyek kifejezetten tengerimalacok számára készültek. A tápot általában naponta két alkalommal 1-1 evőkanálnyi mennyiségben adagoljuk az etetőbe.
  • A tengerimalacoknak szükségük van C-vitaminra, így ha az étrendjük nem biztosít számukra elegendőt, olyan tápot válasszunk, amely ezt a vitamint tartalmazza, vagy folyékony C-vitaminból adjunk az ivóvizükhöz.
  • Étrendjüket kiegészíthetjük, változatossá tehetjük különféle zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel. A legtöbb malac például szívesen fogyaszt uborkát, répát vagy petrezselymet. Ezekkel mindig vegyszermentesen, megmosva kínáljuk őket!
  • Tavasztól őszig remek választás számukra, ha frissen szedett füvet, növényeket is adunk.

Fontos kiemelni, hogy magvakra, olajos magvakra nincs szükségük, valamint ezek az állatok vegánok, tehát állati fehérjét (lisztkukac, sajt, túró, tojás stb.) ne adjunk nekik!

3. Gondozás

  • Etetés: a tengerimalacok hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, tehát próbáljuk ezekben az időszakokban etetni őket.
  • Friss víz biztosítása: Mindig legyen elérhető számukra víz.
  • Takarítás: A ketrecet rendszeresen tisztítani kell. Az ürüléket, ételmaradékokat (fonnyadt zöldség, gyümölcs) naponta távolítsuk el, és rendszeresen cseréljük az almot.

4. Ápolás

Karmok: Fogságban tartott tengerimalacok karmait havonta-kéthavonta vágnunk kell, hiszen azok nem kopnak úgy, mint vadonélő társaiké. A túl hosszúra nőtt karmok akadályozhatják őket a mozgásban, fájdalmasak és akár balesetveszélyesek is lehetnek.

Fogak: Figyelmet érdemelnek a fogaik, melyek adott esetben törhetnek. A foguk visszanő, ezért elsősorban megfigyelésre van ilyenkor szükség. Ha azt tapasztaljuk, hogy a törött fog problémát okoz számára, forduljunk állatorvoshoz.

Élősködők: Általában frissen vásárolt malacok esetében megjelenhetnek nem kívánt lakótársak, élősködők is, melyek irtására mindenképp szükség van. Nem csupán az állat, hanem a saját egészségünk érdekében is!

Szőr: A hosszabb szőrű példányok szőrét rendszeres fésüléssel ápolhatjuk, fürdetni azonban nem kell őket. Ha valamiért mégis muszáj, az állat fejét (orrát, száját, szemeit és füleit) kerüljük el és használjunk kímélő (például gyerekek vagy macskák számára kifejlesztett) sampont.

5. Egészség

Fordítsunk folyamatos figyelmet az állat viselkedésére, melyből az egészségére vonatkozó következtetések vonhatók le. Ha étvágytalan, hasmenése van vagy épp ellenkezőleg, nem ürít kellő időközönként és mennyiségben vagy rendellenes a viselkedése, kérjük ki tengerimalacok gyógyításában jártas állatorvos tanácsát. Testsúlyuk gyors változása, elsősorban csökkenése is jele lehet annak, hogy valami nincs rendben. (Egy egészséges, felnőtt tengerimalac súlya nemtől függően 700-1100 gramm között mozoghat.)

+1. Társaság, mozgás

A tengerimalacok alapvetően társas lények, ezért, ha azt szeretnénk, hogy malacunk jól érezze magát, nem egyedül, hanem legalább párban tartjuk.

Lényeges figyelembe ilyenkor az állatok nemét és életkorát, mert például két egyidős, ivarérett hím jó eséllyel nehezen fogadja el egymást, mindennaposak lehetnek köztük a területvédő és a hatalmi harcok, melyek fogcsikorgatástól akár egymás megsebzéséig is fajulhatnak. Hímek együtt tartása esetén ideális, ha a felnőtt mellé egy még pár hetes társat választunk. Nőstények esetében ritkább az előbb említett konfliktus. Különböző nemű tengerimalacok együtt tartása csak legalább a hím(ek) ivartalanítását követően javasolt, ellenkező esetben rövid idő alatt igen nagy szaporulattal számolhatunk.

Szánjunk minden nap időt arra, hogy foglalkozunk a tengerimalacunkkal, kivesszük a helyéről, a lakás egy alkalmas helyén időnkét engedjük szabadon.

A boldog malac önfeledten futkározik, jellegzetes csavart ugrásokat tesz és rengetegféle hangot ad ki.