A nyár egy csodás időszak, de más jellegű veszélyeket is rejt magában, mint a többi évszak.

Megmutatjuk mik azok, amikre különös gondot kell fordítani ilyenkor, hogy kellemes élményeket gyűjthessünk együtt a kedvenceinkkel!

1. Sok víz és még több víz!

Embernek, állatnak és növénynek egyaránt sokkal nagyobb a folyadékigénye a hőségben. A kutyák és macskák relatív könnyen és gyorsan kiszáradnak, ezért mindig figyelj rá, hogy legyen elegendő friss ivóvizük! És persze árnyékos helyük, ahol hűsölhetnek. A dehidratáció jelei lehetnek a gyengeség, túlzott nyáladzás. A legkönnyebben úgy lehet ellenőrizni a kedvenc hidratáltságát, ha az ajkát felemelve megnézzük a fogínyét. Ha rózsaszínes-pirosas, erősen pigmentált bőrnél élénk színű, és az ujjunkkal finoman megnyomva pillanatokat alatt visszaáll az eredeti állapotára, akkor minden rendben van. Amennyiben az íny nagyon világos, fakó és az ujjlenyomat sokáig ott marad, akkor keressük fel az állatorvost!

Ha nagyon jófej vagy, hagyhatsz kint vizet pluszban a madaraknak is. Nagyon hálásak lesznek érte!

2. A mancsok védelme!

A forróságban a tappancsok védelmének külön cikket szenteltünk, itt olvashatsz arról, hogyan óvd meg kedvenced az égési sérüléstől!

3. Ne hagyd a kocsiban a kutyád!

10-15 perc alatt megsül egy tükörtojás a kocsiban, ezért ne hagyd ott a kedvenced! Bővebben itt olvashatsz erről.

4. Óvatosan az ablakokkal!

Csábító a sok szellőztetés enyhébb idő esetén, de csak akkor hagyjuk nyitva az ablakot, ha biztonságban tudjuk szőrös kis barátunkat. Sok szomorú történetet hallottunk már ablakon kieső kutyákról, macskákról.

5. Légy résen, amikor sütögetsz!

Ha nyár, akkor grillezés! A sok finom illat lehet, hogy megfosztja a kiskutyád az önuralmától. Egyrészt óvni kell az égési sérülésektől, másrészt figyelj oda mit adsz neki belőle enni! A túl zsíros és fűszeres maradékok az ő pocakjuknak sem tesz jót!

6. Naptej!

Ők is le tudnak égni, ezért nem árt bekenni őket is naptejjel, főleg a szőrtelenebb részeken, ahol vékonyabb a bőr.

7. Védd az élősködőktől!

A jó idő előhozza a kullancsokat, bolhákat, szúnyogokat szép számmal, ezért készülj fel rá időben. Rengeteg módja van már a megelőző kezeléseknek. Ez a ráfordítás nagyon megéri, hiszen ezek a vérszívók rengeteg betegséget terjesztenek!

8. Csínján a nyírással!

Sokan gondolják a nagy bunda lenyírása enyhülést hoz a hosszú szőrű háziállatoknak, de valójában megbontja a hőháztartást és könnyebben leég a bőr miatta! Szóval csak jól megfontoltan és mértékkel!

9. Ők is kaphatnak hőgutát!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az árnyékos, hűs pihenőhely fontosságát az állatok számára is. A hőguta tünetei lehetnek a túlzott zihálás, üveges szemek, letargia, csillapíthatatlan szomjúság, hányás és túlzottan piros, lila nyelv (már amelyik fajtánál nem eredetileg lila a nyelv). Ilyen esetben azonnal állatorvos!

10. Ne húzd le teljesen az ablakot, ha együtt kocsikáztok!

Egyrészt a huzat miatt, másrészt, mert könnyen valami csábító inger után ugrik a kutyus és kész is a baj! Ezért vagy annyira húzd le az ablakot, hogy ne férjen ki rajta, lehetőleg a feje se (mert jópofa az ablakon kilihegő jószág, de a kavicsfelverődés vagy bármi okozhat komoly sérülést!), vagy használj klímát, ha van! Jobb a békesség…