A nyár egy csodás időszak, de más jellegű veszélyeket is rejt magában, mint a többi évszak, különösen ami a kutyákat illeti. A hőség, a kiszáradás és az élősködők mind olyan kockázati tényezők, amelyekre figyelnünk kell. Az alábbi tanácsok segítenek, hogy kedvenceink biztonságban és boldogan élvezhessék a meleg hónapokat.

Bemutatjuk azokat a fontos dolgokat, amelyekre nyáron különösen oda kell figyelni, hogy kedvencünkkel együtt csupa kellemes élménnyel lehessünk gazdagabbak.

1. Víz és még több víz!

Az embereknek, állatoknak és növényeknek egyaránt nagyobb a folyadékigénye a hőségben. A kutyák és macskák gyorsan kiszáradhatnak, ezért mindig gondoskodjunk elegendő friss ivóvízről és árnyékos helyről, ahol hűsölhetnek. A dehidratáció jelei lehetnek a gyengeség és a túlzott nyáladzás. A kedvencünk hidratáltságát a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, ha felemeljük az ajkát és megnézzük a fogínyét. Ha rózsaszínes-pirosas, erősen pigmentált bőrnél élénk színű az íny, és az ujjunkkal finoman megnyomva gyorsan visszaáll az eredeti állapotára, akkor nincs baj. Ha az íny nagyon világos, fakó, és az ujjlenyomat sokáig megmarad, akkor keressünk fel állatorvost!

Ha kedves gesztust szeretnénk tenni, helyezzünk ki vizet a madaraknak is, ők is hálásak lesznek érte!

2. A mancsok védelme!

A forróságban a tappancsok védelmének külön cikket szenteltünk, itt olvashatsz arról, hogyan óvd meg kedvenced az égési sérülésektől!

3. Ne hagyd a kocsiban a kutyád!

Egy parkoló autó belseje a nyári hőségben rövid idő alatt extrém magas hőmérsékletet érhet el, ami életveszélyes lehet a bent hagyott kedvencekre nézve. Az autó belső tere 10-15 perc alatt is veszélyesen felforrósodhat, ezért soha ne hagyd ott a kutyádat! Bővebben itt olvashatsz erről.

4. Óvatosan az ablakokkal!

A szellőztetés csábító lehet enyhébb idő esetén, de csak akkor hagyjuk nyitva az ablakot, ha biztosak vagyunk benne, hogy kedvencünk biztonságban van. Sajnos sok esetben történt már szomorú baleset, amikor kutyák vagy macskák kiestek az ablakon.

5. Légy résen, amikor sütögetsz!

A nyári grillezés remek program, de a finom illatok könnyen kísértésbe ejthetik kedvencünket. Fontos, hogy megóvjuk őket az égési sérülésektől, és figyeljünk arra, mit adunk nekik enni. A túl zsíros és fűszeres ételek nem tesznek jót a kutyák emésztésének, ezért óvatosan kínáljuk őket a maradékokkal.
6. Naptej!

A kutyák is le tudnak égni, különösen a szőrtelen vagy vékony szőrű részeiken, mint a fül, az orr és a has. Ezért fontos, hogy megfelelő naptejet használjunk, amely kifejezetten kutyák számára készült. Ezek a termékek nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek mérgezőek lehetnek, ha a kutya lenyalja őket, így biztonságosak a kutyák számára.

7. Védd az élősködőktől!

A jó idő előhozza a kullancsokat, bolhákat és szúnyogokat, ezért készülj fel rá időben. Számos megelőző kezelés áll rendelkezésre, amelyek segítenek megvédeni kedvencedet. Ez a ráfordítás nagyon megéri, hiszen ezek a vérszívók rengeteg betegséget terjesztenek, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek kedvencedre.

8. Csínján a nyírással!

Sokan gondolják, hogy a nagy bunda lenyírása enyhülést hoz a hosszú szőrű háziállatoknak, de valójában ez megbontja a hőháztartást és könnyebben leég a bőr miatta. Szóval csak jól megfontoltan és mértékkel érdemes hozzálátni a nyíráshoz.

A kutyák bundája, különösen a dupla rétegű szőr, természetes szigetelőként működik, amely segít szabályozni a testhőmérsékletüket mind a hideg, mind a meleg időben. A szőrzet eltávolítása megfosztja őket ettől a természetes védelmi rendszertől, így hajlamosabbak lesznek a túlmelegedésre és a napégésre. Emellett a szőrzet védelmet nyújt a rovarcsípések és egyéb bőrirritációk ellen is, amelyek nyáron gyakoriak​.

Ehelyett inkább rendszeresen keféljük ki kedvenceinket, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és javítsuk a levegő áramlását a bőrükön.

9. A kutyák is kaphatnak hőgutát!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az árnyékos, hűs pihenőhely fontosságát az állatok számára is. A hőguta tünetei lehetnek a túlzott zihálás, üveges szemek, letargia, csillapíthatatlan szomjúság, hányás, illetve túlzottan piros vagy lila nyelv (kivéve azon fajtáknál, ahol a nyelv egyébként is lila színű). Ezekben az esetekben azonnal állatorvosi segítségre van szükség.

Az érintett kutyáknál gyors beavatkozás szükséges, például hűtsük hideg vízzel, vigyük hűvös helyre, valamint biztosítsunk azonnali állatorvosi ellátás​t​.

A megelőzés érdekében mindig biztosítsunk friss vizet és árnyékos helyet kedvencünk számára. Kerüljük a túlzott fizikai aktivitást a forró napokon, és soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül zárt autóban vagy nem szellőző helyiségben​.

10. Ne húzd le teljesen az ablakot, ha együtt kocsikáztok!

A kutyák számára vonzó lehet a kocsikázás közbeni szellőztetés, mert élvezik a szelet és a különféle szagokat. Azonban ez számos veszéllyel jár. Ha a kutya kihajol az ablakon, fennáll a veszélye annak, hogy kiesik vagy megsérül, ha valami az útról az arcába csapódik. Például egy felverődő kavics vagy rovar komoly sérüléseket okozhat a szemében vagy az orrában. Emellett a huzat károsíthatja a fülét, és ha hirtelen meg kell állni, a kutya könnyen előre eshet és megsérülhet​.

A legbiztonságosabb, ha biztonsági kutyahámot vagy kutyaülést használunk az autóban. Az ablakot csak résnyire hagyjuk nyitva, hogy a kutya élvezhesse a friss levegőt, de ne tudjon kihajolni rajta (lehetőleg a feje se férjen ki). Ha van légkondicionáló, használjuk azt a megfelelő hőmérséklet biztosításához.

Mindent összevéve, mindig tartsuk szem előtt kedvenceink biztonságát, hogy ők is élvezhessék a meleg hónapokat. Tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket, így téve számukra is kellemes időszakká a nyarat!