A kérdés, amin hosszasan lehetne vitatkozni, attól függően, kinek melyik a kedvence.

Bár kicsit olyan ez, mintha a narancsot akarnánk a banánnal összehasonlítani, a kutatók utánajártak a kérdésnek, hogy végre eldőljön: a kutya vagy a macska az okosabb.

Egy feltevés szerint egy kutya intelligenciája egy 4 éves gyerekének felel meg. Rajong értünk, bármilyen apróságnak örül, sok szót megért és szívesen együttműködik velünk. Szemben egy macskával, aki egy kissé keserű 50 éves ember attitűdjeit hozza. Aki ugyancsak érti a dolgokat, de nem érdekli, a saját kényelmével van elfoglalva, és csak azt teszi meg, amit jónak lát.

Ennél azért jóval tudományosabb szempontból vizsgálták az amerikai Vanderbilt egyetem tudósai egy nagyszabású kísérlet keretein belül az állatok intelligenciáját. Az agykéregben levő neuronok számát vették alapul az állatok értelmi szintjének meghatározásához. Ezek a neuronok felelnek az információk feldolgozásáért és a bonyolultabb összefüggések felismeréséért.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy macskák agykérge átlagosan 250 millió neuront, míg a kutyáké átlagosan 430 milliót tartalmaz (egy golden retriever akár 620 millióval is rendelkezhet). Viszonyításképpen az embernek 16 milliárd neuron dolgozik az agyában (már akinek).

Szóval a kutyák okosabbak a macskáknál.

A mosómedve sem panaszkodhat, intelligenciája majdnem eléri a kutyák szintjét. Ugyanezen kutatás megállapította azt is, hogy a ragadozók nem okosabbak a növényevőknél, ahogy azt korábban hitték. Sőt! Egy elefánt a maga 5 milliárd neuronjával jóval eszesebbnek mondható az 500 millióval rendelkező oroszlánnál.

Forrás: Vanderbilt University