Kutatók szerint lehetséges, hogy a lámák és más tevefélék szervezete képes felvenni a harcot a betegséggel.

A belga Genth Egyetem és a Texasi Egyetem kutatói a SARS és MERS vírus egy biztonságos változatával fertőztek meg egy Winter nevű lámát, ami megválaszolhatja a kérdést, hogy az állat szervezete által előállított antitestek képesek-e legyőzni a koronavírust.

Winter közreműködése 4 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor az állat mindössze 9 hónapos volt.

Korábban a SARS koronavírus (Severe Acute Respiratory Syndrome , azaz a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) Ázsiából indulva terítette le a fél világot. Tünetei hasonlóak voltak az influenzáéhoz, vagy a legújabban tomboló Covid-19-hez. Kezdetben hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, hasmenés, torokfájás, orrfolyás, rossz közérzet jelentkezett, majd száraz köhögéssel, légszomjjal, lázzal és tüdőgyulladással estek ágynak az emberek. Súlyos esetekben tragikus végkimenetelű légzési elégtelenség lépett fel a fertőzötteknél. A világ több pontján tárolnak mintákat a vírusból, hogy ilyen és ehhez hasonló kísérletekkel megoldást találjanak ellene.

A lámák és más tevefélék, így például az alpakák jól alkalmazhatóak az ilyen jellegű tanulmányoknál, mert kétféle antitestet termelnek: az egyik hasonló az emberekéhez, egy másik pedig csak negyedakkora. Ezek az utóbbi, apró antitestek hasznosak a légzőszervi kezelésekben, mert porlaszthatóak és inhalátorban is alkalmazhatók. A kutatók már egy orrspray-t is előállítottak láma antitestekkel és nagy reményekkel végzik a további kísérleteket is.

Ha minden jól megy és az állítást sikerül igazolni a láma esetében, akkor 2021 elején elindulhat a klinikai tesztelés is, ami jelentős előrelépést jelenthet a járvány elleni oltóanyag előállításában.

Az 5 éves Winter egyébként jól van.

Forrás: Yahoo, wikipedia