Az interneten sok rémhír kering.

Az intenzív mezőgazdaság, földművelés és az egyre fogyó buja, virágos-zöldséges-gyümölcsös kertek következtében a madarak természetes eleségforrása fokozatosan csökken. Ezért ajánlott a szárnyasokat az eleségben szegényebb időszakban etetni. Sokan tesznek ki a kertbe madáretetőket, maggolyókat a hideg, téli hónapokban. Az utóbbiak kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a hálós maggolyók nem-e jelentenek veszélyforrást a kert tollas lakói számára?

A legtöbb, kereskedelemben kapható maggolyót műanyag hálóba teszik, ez megkönnyíti az ágakra, fákra történő fellógatást. A nagy kérdés az, hogy miután kiürült, a madarak beleakadhatnak-e, és valóban olyan végzetes lehet-e számukra a háló, mint ahogyan azt néhány internetes fórumon olvashatjuk (kering a világhálón olyan szerkesztett kép is, amely azt mutatja, hogy a háló a szárnyas pusztulását okozza).

Egyes szakértők szerint a hálós eleségek többnyire nem jelentenek gondot, ám nagy tömegben egyrészt szennyezik a környezetet (a műanyagok legtöbbször a földre esnek, elrepülnek, szemetelnek), másrészt a talajon hánykolódva a kis rágcsálók, emlősök, egerek életét veszélyeztethetik.

Hasonlóan vélekedik az ornitológus professzor, Dr. Peter Berthold – aki több mint 10 éve foglalkozik a madarak kiegészítő táplálásának tanulmányozásával. Ezalatt mindössze egyetlen olyan esetet látott, ahol egy cinege végzetét okozta a hálós eledel műanyag része.

Amennyiben elhagynánk a hálós eleséget, etetőállomásokkal is helyettesíthetjük.

Fotó: Fauna Press/FLPA Images of Nature

A drótból készült spirálok, tartók nem csak a műanyagot nélkülözik, de azért is praktikusak, mert megakadályozzák, hogy a nagyobb madarak ellopjanak egy-egy golyót a kisebbek elől. Használatukkal nem keletkezik szemét, könnyedén megtölthetők magvakkal, takarmányokkal, vagy akár almával, gyümölccsel is. Nyilvánvaló előnyük, hogy a veszélyes hálót is kiiktatják az etetésből, nyugodtabbak lehetünk a kert szárnyas vendégeinek biztonsága felől.

Forrás: www.mein-schoener-garten.de