A látvány helyett az egészséget hangsúlyoznák.

Évszázadok nemesítése tette olyanná a francia buldogokat, amilyennek ma ismerjük őket. A jellegzetes fejforma és nyomott orr könnyen felismerhetővé teszi a fajtát, de hiába lettek mutatósak ezek az állatok, az egészségük rovására ment a túltenyésztés. A legtöbb ilyen kutya légzési nehézségekkel, bőrproblémákkal és szembetegségekkel küzd, sok szuka már elleni sem tud segítség nélkül.

A degenerációk kártékony hatását  állítaná meg Chantal van Kruining, aki állatorvosi asszisztensként dolgozik és a fajta szerelmese. A mindennapok során rengetegszer találkozott a fajtabetegségek nehézségeivel, ezért a genetika finomításával szeretne segíteni ezeknek a kutyáknak.

Ehhez nem kell mást tenni, mint visszanyúlni a kezdetekhez, amikor még nem voltak túltenyésztve. Régen a francia buldogoknak nem volt túlzottan turcsi az orruk, és igen atletikus kutyának számítottak. Chantal küldetésének érzi, hogy a tenyésztőket is jobb belátásra bírja, bár igen nehéz dolga van, sokak szerint minden rendben van így. Pedig nagyon is igaza lehet, sokkal egészségesebbnek tűnik egy ilyen kutya, nemde?

A lélegzés és a futás sem esik így nehezükre, ami a jövőt tekintve sokkal jobb kilátással kecsegtet.

Forrás: BoredPanda

 

Vélemény, hozzászólás?