Aki látott már kutyát aludni, biztos, hogy felfigyelt az akaratlan mozgására, nyöszörgésére, mintha álmodna.

Ez valóban nem csak az emberek sajátja, a kutyák is álmodnak. Mivel az agyuk szerkezetileg hasonlít a miénkre, így ugyanazokon az alvási fázisokon mennek keresztül, mint mi, csak más időintervallumban.

Megtalálható náluk is a REM-fázis, amikor az agytevékenység aktivitása megközelíti az éber állapotot. Ilyenkor álmodnak, amikor nyüszíthetnek, moroghatnak, mozoghatnak a végtagjaik, a szemük, a bajuszuk, de akár csóválhatják a farkukat is.

Ezt követi a non-Rem-fázis, amikor ténylegesen pihen és regenerálódik a szervezet. Egy kis szendergéssel indul, amit felületes szundikálás követ, majd egyre mélyül az alvás. Ilyenkor az agytevékenység is csillapodik, a mély alvásból már nehezebb az ébredés. Hosszabb ideig is tart, és a kutyák alvásidejének a javát ez teszi ki.

Bár mindig készek felpattanni, akár a legkisebb neszre is, ennek ellenére mégis el tudnak lazulni, főként, ha biztonságban érzik magukat.

Miről álmodhatnak?

Nagyjából bármiről, ahogy mi is. Feltehetően újraélik az őket érő ingereket, hogy fel tudják dolgozni. Ez lehet örömteli, mint a játék a parkban vagy a finom falatok, de a fenyegetettség vagy akár támadás élményei is előkerülhetnek, mint a postás a kerítésnél, vagy egy másik kutyával való konfliktus. A kölyökkutyák gyakrabban álmodnak, ami annak köszönhető, hogy sokkal több új élmény éri őket, hiszen számukra még minden új.

Átlagosan napi 10-12 órát alszik egy felnőtt kutya, a munka- és sportkutyák, illetve a kölykök még ennél is többet, hogy tudjanak regenerálódni. Épp ezért bármekkora is a kísértés, ne ébresszük fel őket, hiszen azzal megszakad a pihenés folyamata, ami hatással lehet a koncentrálóképességükre és a mentális egészségükre is!

Forrás: Cesarsway