Igazi példaképpé vált, pedig egyetlen versenyt sem nyert meg.

Ha a versenylovakra gondolunk, elsőként Kincsem, a csodakanca jut az eszünkbe. A magyar lósport és -tenyésztés büszkesége volt, 54 rajthoz állása 54 győzelemmel zárult. Kivételes tehetségét és legyőzhetetlenségét a világ is elismerte, tempójával és kitartásával esélyes méneket utasított maga mögé. Számos szobor és festmény őrzi az emlékét, a Kincsem parknak ő a névadója, életéről film is készült.

Overdose szintén csodás eredményeket ért el. A pej mén 2008-ban a világranglista 3. helyén állt, 12 egymást követő győzelmével beírta magát a lóverseny történelmébe. Nevét a tiszteletére alapított Overdose-díj őrzi.

Lenyűgöző teljesítményt nyújtó, nyertes versenylovak voltak, nem úgy, mint Hara Urara, a japánok kedvence.

A kép csak illusztráció!

Nevének jelentése ‘Dicsőséges tavasz’, a származása miatt nagy reményeket fűztek hozzá. Felmenői között volt a 20. század legsikeresebb tenyészménjének tartott Northern Dancer, de a genetika mégsem vitte sikerre. Hara Urara első futamán az öt indulóból az 5. helyet szerezte meg és a további versenyeken is sokszor azért küzdött, hogy ne az utolsó legyen. Ez önmagában nem is annyira érdekes, nem ő az első és nem is utolsó versenyló, akinek egyszerűen nem sikerült. Hiába a pedigré, a kiképzés, a tartás, a tréning és a zsokék, vannak lovak, akik nem válnak sikeressé. Róluk általában nem is sokat hallunk, sokan közülük hamar kivonulnak a versenysportból és hobbilóként folytatják az életüket. De nem ez a kanca, akinek a 80. sikertelen futama hozta el a váratlan fordulatot.

Az örök vesztesnek kikiáltott kanca – főként a sajtónak hála – a kitartás jelképévé vált.

Megtestesítette a japánok számára azt, aki az összes sikertelenség és kudarc után sem adja fel, hanem újra és újra nekifut. Hiába halmozott vereséget vereségre, egyre nagyobb rajongótábora lett. A lelátók újra megteltek nézőkkel, akik hihetetlen összetartással és rajongással szurkoltak a lónak, hogy végre győzzön. Tömegek fogadtak rá és a szelvényt mintegy jószerencse-ereklyeként hordták maguknál. A rózsaszín Hello Kitty-s mezben futó Hara Urara végül a 113 futamból egyet sem nyert meg (olykor-olykor sikerült második vagy harmadik helyezést is elérnie), de mégis csodalóként tekintenek rá. Pályafutása megmutatta az embereknek: sosem szabad feladni!

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: wikipedia