Sokszor arccal lefelé.

A főként éjszaka aktív ragadozó madarakat olykor hallhatjuk a távolból. Bár hangtalanul repülnek a dús és puha tollazatuknak köszönhetően, jellegzetes huhogásuk elárulja őket. Az étlapjukon szerepel a rovaroktól kezdve madarakon át a kisebb emlősökig  minden. Ha jól sikerül a rajtaütés, zsákmányukat egyben nyelik le (kivéve a nagyobb állatokat elejtő fajokat, mint például az uhu, aki elkap akár nyulat is).

A látásuk kiváló, látják a kék színt és az infravörös tartományt is, bár a szemgolyójukat nem tudják forgatni, a fejük mozgatásával kompenzálják. A hallásuk is remek, a füleik aszimmetrikusan helyezkednek el a koponyán. így csodás a térhallásuk. Az éjjeli portyázás után napközben pihenik ki a fáradalmakat.

Fészket nem építenek, más madarak elhagyott fészkébe, fák odvába, barlangokba vagy épületek réseibe költöznek be és rakják tojásaikat.

Hazánkban kilenc bagolyfaj: a gyöngybagoly, füleskuvik, kuvik, macskabagoly, erdei fülesbagoly, uhu, uráli bagoly, réti fülesbagoly, és gatyáskuvik fészkel rendszeresen. Főként tanyák közelében, de akár városi udvarok környékén is találkozhatunk velük, szívesen fogyasztják az egereket is.

A kifejlett példányokban van valami igazán tiszteletet parancsolóan méltóságteljes, a fiókák viszont rendkívül aranyosak. Biztos, hogy mosolyogni fogunk, ha meglátjuk, hogyan alszanak:

Forrás: BoredPanda, wikipedia