Újra itt a nyár és újra itt a hőség is.

Még mindig, minden évben fel kell hívni a figyelmet arra, hogy:

senki ne hagyja a kedvencét a melegedő autóban!

Hiába csak rövid időre hagyjuk ott a kutyust, mondjuk, amíg beugrunk a boltba, a tűző napon hihetetlen tempóban fel tudnak forrósodni az autók. Nagyjából 10-15 perc kell ahhoz, hogy a kocsiban a levegő hőmérséklete elérje azt a hőfokot, amin kényelmesen megsül egy tükörtojás. Egy ilyen rövidke kiruccanás is a kutyánk életébe kerülhet, aki kínszenvedés árán pusztulhat el így.

A civil szervezetek rendszerint odafigyelnek a problémára, de a rendőrök is szemmel tartják az árnyékmentesen parkoló autókat. Amennyiben úgy látják, a veszélyeztetett állat védelmében jogukban áll betörni az autó szélvédőjét, üvegét. Ilyenkor a kár a gondatlanságot megvalósító tulajdonost terheli (erre egyik biztosító sem fizet), aki ellen állatkínzás miatt eljárást is indítanak.

De ne csak az autónk vagy a büntetés miatt ügyeljünk erre, hanem elsősorban a kedvencünk miatt! Ha valóban szeretjük, nem akarunk rosszat neki, akkor nem hagyjuk olyan helyen, ahol nem tud hűsölni! Megfelelő mennyiségű víz, kellő szellőzés és árnyék vagy klíma kell nekik is, ahogy nekünk is. A tűző napon mi sem bírjuk sokáig napszúrás vagy hőguta nélkül, ez alól a kutyák sem képeznek kivételt!

Vigyázzunk rájuk!

A nyitókép csak illusztráció!

Forrás: police.hu