in

Afgán agár, az elegáns vadász

Magas, karcsú formájáról és káprázatos, már-már hajszerű szőrzetéről könnyen felismerhető.
Múltja nagyon régi időkre vezet vissza, még barlangrajzokon is találtak hasonló kinézetű kutyát. Az ókori kereskedelemmel jutott el Afganisztánba, ahol az uralkodó vadászkutyájaként tartották leginkább. Bátorsága, kitartása, gyorsasága és éles látása alkalmassá tette a hegyi vadászatokra is. Ez az igen erős, akár teherhordásra is alkalmas vadász lett a ma ismert, már nemesített fajta őse.

Napjainkban már jórészt hobbiállatként, agárversenyeken vagy kiállításokon láthatjuk. A 60-74 centiméteres marmagasságához tartozó 15-25 kilogrammos testsúly filigrán alkatot eredményez, amit hosszú, selymes szőrtakarója különleges méltósággal ruház fel.

Meglehetősen érzékeny, egygazdás kutyának tartják. Önérzetessége tapasztalt gazdát igényel, aki kordában tudja tartani a makacsságát. Egyesek butának gondolják, de ez nem igaz. Igen tanulékony kutya, az más kérdés, hogy teljesíti-e a parancsokat. Na, nem azért, mert nem érti, hanem, mert nem teszi meg akárkinek. Agár létére nem csillapíthatatlan a mozgásigénye, a kanapén heverészést is szereti, de fontos, hogy a pihenés után kellő teret kaphasson a mozgásra. A vadászösztön munkál benne, így zsákmányát képes kifulladásig üldözni.

Ha valakit elfogad gazdájának, annak minden kívánságát lesi, tökéletes társállat válhat belőle.

Forrás: wikipedia

Hogyan szelídítsünk meg egy hörcsögöt?

A te kutyád mennyit vedlik?