Amilyen picikék, olyan nagyot tudnak harapni!

Mivel viszonylag könnyű hörcsögöt tartani és remek móka a megfigyelésük, hiszen annyira aranyosak, sokan választják őket első állatnak. Ahhoz azonban, hogy az együttélés tényleg békés legyen, fontos egy kicsit jobban megismerni az állat lelkivilágát!

Nem kell hörcsögszakértőnek lennünk ahhoz, hogy belássuk, az ő szemükben óriások vagyunk. A mi viselkedésünkön múlik, hogy ebben ők kedves védelmezést vagy félelmetes ellenséget látnak.

Az új jövevény érkeztekor az alábbiakat tartsuk szem előtt:

Az új környezet félelemmel töltheti el a kisállatot, ezért türelemmel közeledjünk hozzá! Az első napokban nem is kell megpróbálnunk kivenni, elég, ha a ketrece mellé ülünk és beszélünk hozzá, amikor ellátjuk. Így megszokja a látványunkat, a hangunkat, az illatunkat. Ha már úgy tűnik, nem hozzuk zavarba, akkor kezdhetünk bevágódni nála némi plusz finomsággal. Ez lehetőleg a napi szokásos menüjén felül számára adható ínyencség legyen. Így hamar össze fogja kapcsolni a kezünk látványát a kellemes élménnyel. Ha már ezt a gesztust is jól fogadja, kezdhetjük el simogatni óvatosan, kerülve a hirtelen mozdulatokat!

Ha már az érintésünktől sem riad meg, megpróbálhatjuk kézbe venni. Na, nem úgy, hogy felcsípjük, mintha egy ragadozó madár kapta volna el, hanem finoman két oldalról alábújtatjuk a kezünk, amiből aztán kényelmes kuckót képzünk a számára, amin ki is lát. Ha biztonságban érzi magát, kicsi eséllyel harap meg vagy próbál elmenekülni. Nem árt óvatosnak lennünk: ha előtte répát pucoltunk, és érzi a zöldség illatát az ujjainkon, akkor nagy eséllyel megkóstol!

Idővel egyre könnyebbé válik ez a művelet, az állatka egyre jobban megszokik, majd megszeret minket, ha jól bánunk vele. Hogy neki is jó élete legyen, fontos, hogy saját elhatározásból vegyük magunkhoz, és ne ajándékozzuk másnak a megajándékozott tudta nélkül! Így lehet egy békés és bájos rágcsálónk.

Forrás: How stuff works