Az impozáns és intelligens juhász egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A neve kissé megtévesztő, hiszen Amerikából származik, de világszerte ‘aussie’-ként is ismerik. Ez a közepes termetű, átlagosan  46-58 centiméter marmagasságú,16-32 kilogramm testsúlyú, színes, puha bundával rendelkező kutyus hamar belopta magát az emberek szívébe.

Az ausztrál juhászkutya vérbeli pásztorkutya, imádja a feladatokat, a kihívást, amihez hihetetlen energikusság és intelligencia társul. Szeret az ember kedvében járni, de mivel nagyon gyorsan tanul, következetlen neveléssel könnyedén ragadnak rá a rossz tulajdonságok is. Kellő foglalkozással, türelemmel és szeretettel viszont könnyedén válik családtaggá is, aki megbízható munkatárs és imádnivaló kedvenc is egyben.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy helye van a különböző kutyás sportokban, mentőkutyaként a különböző kötelékekben, de a családban vagy egy farmon is remekül helytáll.

Megfelelési vágyát és tanulékonyságát bizonyítja Dusty is, aki a Green Valley Aussies családi tenyészet egyik kiemelkedő kanja, a farmon élve, ha kell kecskegidát etet, kisbabát cumiztat, beágyaz, jószágokat terel vagy épp őriz.

Instagram/GreenValleyAussies
Instagram/GreenValleyAussies

Ő is, ahogyan az ott élő többi kutya, és a fajtához tartozó többi példány szerte a világon általában roppant barátságos kicsikkel, nagyokkal és más állatokkal egyaránt. Ha elég mozgásteret kapnak és elegendő kihívást, akkor tényleg igazi, hűséges társsá válnak, akikkel dolgozni és szórakozni is ugyanolyan jó.