Ránézésre mintha testvérek lennének.

Az állatok testét borító szőrzet élettani funkciója elsősorban a védelem a külső tényezőktől. A bunda felel a hőszigetelésért, a hosszabb szőrök, mint például a bajusz, az érzékszerveket erősítik, de a sörény vagy farok sem elhanyagolható. Hihetetlen változatosságot mutat az állatok szőre a színeket, mintát, hosszt, vastagságot és sűrűséget tekintve is, mégis vannak hasonló kombinációk, de nem csak fajtán belül.

A következőkben bemutatott ‘testvérek’ valamelyikének meg kell mondani, hogy bizonyára az egyikőjüket örökbe fogadták, hiába hasonlítanak.

A szőrszálak színét a pigmentek mennyisége és milyensége határozza meg, ami aztán a színkombinációk végtelen lehetőségeivel kecsegtet. Még a nagyon hasonlóak sem teljesen egyformák, hiszen példányonként egyedi a mintázat. A teljesen fehér vagy fekete bundájú állatoknál is megfigyelhető olykor némi eltérés annyiban, hogy némelyikükön itt-ott világosabb vagy sötétebb árnyalatok is láthatóak. Olyasmi ez náluk, mint nálunk az ujjlenyomat, azzal a különbséggel, hogy a vedlés miatt még évszakonként is változtathatnak a megjelenésükön.

Akiket nem nyűgözött le a természet változatossága, azoknak itt egy kopasz páros is:

Forrás: BoredPanda

 

 

Vélemény, hozzászólás?