Kocsi, hám, összeillő lovak.

Összeillő lovak

Fogatos használat esetén szükség van először is megfelelően összeillő lovakra (ha nem egyes fogatról van szó). Az egymás mellé fogott lovaknak „párnak is kell lenni, nem csak cimborának”.

Azaz kell, hogy színben, méretben, típusban, mozgásban, tartásban, vérmérsékletben összeilljenek. Roppant nehéz feladat időnként egy adott jó lónak megtalálni a párját. A négyesfogatról nem is beszélve, hiszen egy négyesfogat a tartalék lóval minimum öt ló!

Hám

A fogatos használathoz szükséges a hám. Hazánkban a magyar szügyhám a használatos, amikor a ló a szügyével húz, míg a nyugati országokban az úgynevezett kumet hám a hagyományos, ahol a ló a nyakával fejti ki a vonóerőt.

A magyar hámnak hatalmas előnye, hogy nem kell minden lóra külön hám, hanem – bizonyos tűréshatárokon belül – több lóra is jó ugyanaz a szerszám, míg a kumet hámot szinte minden lóra külön kell megvenni vagy megcsináltatni.

A hám típusai

A hámnak vannak különböző típusai a használattól függően, valamint a hagyományok, a szokások is alakították egy-egy körzet sajátságos lószerszámait, különösen azok díszítési módját. Van nehéz igás szerszám, van ún. könnyű magyar hám, van sallangos díszszerszám (ezen belül nehéz veretes vagy könnyű veretes, csipkés vagy nem csipkés, vágott vagy fonott sallangos stb.), – ezeknek a részletezése megtalálható a fogathajtás szakkönyveiben.

Kocsi

A kocsi is számtalanféle lehet, csak felsorolásszerűen: négykerekű a szekér, a kocsi és a hintó, két kerekű a taliga, és kerék nélküli a szán.

A szekerek azok a járművek, amelyek rugózás nélkül készültek, a különböző tájegységeken más-más típusúak, ilyenek például az úgynevezett lőcsös szekerek.

A kocsiknak hazánkban nagyon sok típusa alakult ki, a legelterjedtebb az Esterházy kocsi, a Károlyi kocsi, a Cseklészi kocsi vagy a Cziráky kocsi. A hintókat – eredeti elnevezés szerint – az különböztette meg a kocsitól, hogy a hintó szekrényét magán a járművön szíjak tartották, és nem rugók.

Fontos a karbantartás

Végezetül annyit, hogy legyen a lovunk felszerelése akár hátasló, akár fogatos ló szerszámja, mindenképpen nagy gondot kell fordítani a karbantartására. A nyereg, kantár, hám tisztítása, és bőrápoló olajjal való kezelése rendszeres feladata kell legyen a lótartásnak, ezzel a drága felszerelések élettartamát igen nagy mértékben meg lehet növelni – az esztétikai különbségen túl.

Novotni Péter: Lótartás a családban (Gazda Kiadó)