in , ,

Az álveszettség gyógyíthatatlan, de megelőzhető!

Az álveszettség, azaz az Aujevszky-betegség elsősorban sertésbetegség, de kutyákra, macskákra és emlősállatokra is veszélyt jelent.
A leginkább malacokat érintő herpeszvírusok okozta megbetegedés a sertéseknél először láz, levertség, majd mozgáskoordinációs zavarok, elfekvés, evezésszerű mozdulatok, hátsó lábakon üléssel jelentkezik. A fiatal malacok sok esetben elpusztulnak, de a felnőtt példányok jó eséllyel vészelik át a kórt, majd vírushordozóvá és terjesztővé válnak. Az élő állatok minden testváladéka fertőzővé válik, a vizelet, nyál, majd később a húsuk is. A húsevő állatok számára a közvetlen érintkezés a nyers hússal, vágóhídi melléktermékekkel, vagy azok elfogyasztása a fertőzés forrása.

A kutyák és macskák 3-6 nap lappangási idő után válnak lázassá, bágyadttá, amit felvált a nyugtalanság és a vakarózás, majd nyálzás, görcsök és az állat elpusztulása. A tünetek az agresszivitástól eltekintve megegyeznek a sima veszettségével, ezért minden esetben fel kell keresni az állatorvost!

Az Aujevszky-betegségre a háziállatoknál gyógymód nincs, a fertőzés pár nap alatt végez az állattal, de kíméletesebbé tehetjük számára a távozást.

Ezért nagyon fontos a megelőzés!

A megfelelő higiéniai szabályok betartása a sertéseknél, illetve a sertéshúsok fogyasztás előtti hőkezelése! 

A nyersen tartósított sertéshús termékek (pl. füstölt kolbász, vagy szalámi) háziállatoknak adása a fűszereken kívül ezért nem javasolt.

Forrás: wikipédia

Egy bolyhos, mókusfarkú angyal lett az internet sztárja!

Valentin napi virág helyett ments meg egy életet!