Csak még nem lehet tudni, hogy a hatására érdemben mi fog változni.

Példátlan összefogásként említi a Nébih az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére létrejött, október negyedikére szervezett ünnepélyes aláírás keretében megszülető kódexet.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Kódex tartalmazza, hogy az aláírók “elkötelezettek a szakmai alapokon és összefogáson nyugvó állatvédelem mellett”. Aláírásukkal vállalják többek közt, hogy megismerik, megismertetik, betartják az állatvédelmi joganyagot, szem előtt tartják az állatok érdekeit, kommunikálják a felelős állattartást, állattartóként próbálják biztosítani az “öt állati szabadságot”, továbbá törekszenek a “fenntarthatóság szem előtt tartására, illetve környezetkímélő megoldások alkalmazására”.

Ez rendben is van így, de normális körülmények között ennek már rég így kellene működnie az egész társadalmat tekintve. Az állatok és a minket körülvevő természet tiszteletével és szeretetével kéne kelnünk és feküdnünk, ezt tanulva a felmenőinktől, ezt adva át az utódainknak. Jobb esetben ezt nem lenne szükséges írásba foglalni, mert íratlan szabályként is működne, hogy felelősségteljesen, a lehetőségeinkhez mért legjobb módon gondoskodunk a velünk élő háziállatokról, haszonállatokról és a körülöttünk lévő vadállatokról.

Most az állami és kormányzati szereplők, hatóságok és szakmai szervezetek, a tudomány, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői aláírtak egy közös nyilatkozatot., amihez várják a csatlakozókat.

A Kódex első aláírói, azaz Alapítói a következők:

1. Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező)
2. Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
3. Országos Rendőr-főkapitányság
4. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
5. Magyar Állatorvosi Kamara
6. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
7. Fővárosi Állat- és Növénykert
8. Országos Magyar Vadászati Védegylet
9. Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.
10. NOÉ Állatotthon Alapítvány
11. Állatmentő Szolgálat Alapítvány
12. Hangya Közösség
13. Ebugatta.hu
14. Kutyabarat.hu
15. Hunland Trans Kft.

Jó látni ezt az összefogást, ahol ünnepélyes kereteken belül, öltönyben, megható beszédekkel áll ki a teljesség igénye nélkül az állatorvosi kar, a minisztérium, a rendőrség, az állatkert, a cirkusz, a vadásztársaság, a menhely és a tehenészet vezetősége az állatvédelem mellett, de ez lesz az az összefogás, ami miatt megváltoznak majd a hétköznapok?

Ezek után nem lesz annyi gazdátlan állat, akiket úgy dobnak a szemétkupacra, mint egy papírzsebkendőt? Hatékonyan fellépnek majd a kis falu csücskében rövid láncon élő, rühes, éhező kiskutyák érdekeiért is? Változik majd a profit kedvéért a végletekig kizsigerelt szarvasmarhák élete? Kevesebb szarvasagancs lóg majd a falakon dekorációként, amiket hobbivadászok lőnek ki az ölés öröméért? Nem kell majd a csirkéknek szűk ketrecekben, egymás hegyén-hátán élniük?

Vagy ez is olyan megállapodás, mint az Akadálymentes Égbolt? Ahol volt vállalás, volt aláírás, némi előrelépés történt is, de a madarak, akikről az egész szólt, még mindig szükségtelenül szenvednek vagy hullanak el azóta is…