A fríz lovat elsősorban Frízföldön (Hollandia északi tengerpartján fekvő tartomány) tenyésztik.

Először keleti vérrel való keresztezéssel nemesítették, majd egészen 1609-ig Hollandiának Spanyolországtól való függetlenné válásáig a nagy átütőerővel bíró spanyol vér gyakorolt meghatározó szerepet a fajtára. A fríz ló szerepet játszott a brit dales és fell pónik kialakulásában.

A fajtáról

A fekete frízek ókori eredetű melegvérű lovak. Noha hátaslónak is szívesen használják, és nagyon mozgékony nyereg alatt, mégis a modern fríz ló elsősorban, mint megkapó látványt nyújtó, szabad mozgású fogatló tűnik ki. Vérmérséklete és megjelenése miatt nagy népszerűségnek örvend. Egyénisége és színe pedig igen keresetté tette őket. Híresek szeretetre méltó karakterükről és a kedvező vérmérsékletükről. Testalkatuk robusztus, ugyanakkor gazdaságosan tarthatók.
Jellemzése

A figyelmes, kedves benyomást keltő fej hosszú, a fülek rövidek, sörénye vastag, tömött. A nyak szépen ívelt, tartása büszkeséget sugall. Jellegzetes az erős lapockatájék. A lábvégekre a bőséges bokaszőr jellemző. A paták szaruja palaszürke és igen kemény.

Jean

A fajta kialakulása

Spanyol ló
Sokat javított a testalkaton, finom, nemes vonásokat kölcsönzött a fajtának.

Berber ló
A nagy életerejét, tüzes vérmérsékletét és kitartóképességét örökítette.

Erdei ló
Ezeknek köszönhető a kiindulási állományra jellemző primitív, nehéz testalkat.

Marmagassága: legalább 155 cm
Színe: fekete
Hasznosítása: hámosló
Elnevezései: fríz

Mravinác Barna