Bár sokan nem szeretik, sőt, egyenesen irtóznak tőle, néhányan befogadnak egy-egy példányt és a legnagyobb becsben, házi kedvencként tartják.

Utóbbiak tapasztalatai szerint a patkányok nagyon barátságos és könnyen tanítható állatok. Különféle lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb trükköket taníttatnak meg velük. Ráadásul gyorsan, hiszen “jó tanulók”.

Az otthon tartott patkányok élettere és -körülményei akárhogy is, de korlátozottak és sokszor ingerszegények, vagyis ezek az állatok gyakran unatkoznak, érezhetik magukat magányosnak. Ezért is jó, ha a gazdi rendszeresen foglalkozik velük, feladatot és ha azt jól elvégzik, jutalmat ad nekik.

A patkányok tanításakor a kreativitás és türelem mellett arra van szükség, hogy a pozitív megerősítés módszerét alkalmazzuk, vagyis ha azt csinálja, amit szeretnénk, jutalmazzuk, ha nem azt csinálja, azt nem vesszük figyelembe. Büntetést soha se alkalmazzunk, mert azzal örökre elvehetjük a kedvét a tanulástól!

A játékon kívül komoly, akár sok-sok ember életét megmentő is bevonhatók. Afrikában óriási, macska méretű patkányokat is alkalmaznak aknamentesítő munkálatokra. Ezek az óriás erszényes patkányok képesek észlelni, pontosabban kiszagolni akár a több évtizede elásott robbanószerkezeteket is. Azon túl, hogy könnyen taníthatók, könnyen szállíthatók, a tartásuk sem különösebben bonyolult vagy költséges, kutyákhoz képest jóval kisebb súlyuk nem aktiválja az aknákat.

https://www.instagram.com/p/BWQVZRkgBDl/?taken-by=herorats

Forrás: www.apopo.org és www.patkanyvarazs.com