Mintaprogram.

3 négylábú polgárőr állt szolgálatba Dunakeszin: Lujzi, Bodza és Baka mostantól a fajtamentő mintaprogram újoncai. Ez a hetedik alkalom, hogy az Agrárminisztérium támogatásával kuvaszkölyköket kap az Országos Polgárőr Szövetség, az újonnan érkezőkkel együtt most már összesen 37 kuvasz teljesít szolgálatot.

A kuvasz a legrégebbi magyar pásztorkutya, bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége ma is érték. Hazánk a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát, ez a lépés eszköz arra is, hogy az emberek megismerjék, megszeressék az ősi magyar kutyafajtákat.

Fontos, hogy a kuvaszok helyét a mai világban is megtaláljuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek használható kutyák a mai viszonyok közepette is, és a polgárőrség szívesen és örömmel fogadja őket.

Nem olyan régen dőlt el, hogy a polgárőrségnél önálló lesz a lovas és a kutyás szolgálati tagozat, az utóbbi pedig új résszel bővül, az állatvédelemmel. A polgárőr nemcsak a közrendet, a társadalmat szolgálja, de példát is mutat a felelős állattartásból, hiszen meg tudják mutatni, hogy “milyen jól szocializáltak, milyen fantasztikusak tudnak lenni a kutyák“.

A kuvasz okos, intelligens kutya. Kellő mennyiségű és megfelelő nevelés és szocializáció után látványos, eredményes őrző-védő és ügyességi munka várható el tőle.

Forrás és képek: MTI