Járőr, tengernyi rajongóval.

Mindannyian hallottunk már rendőrkutyákról, netán lovakról, no de tevéről? Bert, az egypúpú dromedár a Los Angeles Megyei Seriffhivatalban teljesített szolgálatot és elképesztő népszerűségnek örvendett.

Gazdija, Nance Fite rendőr szerető gondoskodása alatt élt, mint hivatalosan is a legmagasabb rangban szolgáló dromedár.

Nance gyerekkora óta egy saját tevére vágyott, így amikor meglátta a 8 napos Bertet, azonnal beleszeretett és hazavitte az állatot, amint erre 5 hónapos korban lehetőség nyílt.

Gazdája beleegyezett, hogy az állat a megyei seriffhivatal szóvivője és munkatársa legyen. Bert számos nyilvános eseményen jelent meg, szerepelt rádióműsorokban, magazinokban is. A nevét kezdőbetűkből képezték (‘Be Enthusiastic Responsible and True’ = ’Légy felelősségteljes, lelkes és őszinte). Szolgálati jelvényét 2003. április 5-én kapta meg.

Bertnek még saját egyenruhája is volt, amelyen egy lyukat vágtak a púpnak és a Los Angeles-i Megyei Seriff Hivatal logója is rajta virított. Az állat számtalan helyen megjelent iskolákban, nyári táborokban, más gyerekrendezvényeken, ahol a jó magaviseletet promotálta és szót emelt az drogok ellen. Nagyon szeretett gyerekek között lenni, gyakran motivátorként szerepeltették, például drogellenes kampányokban.

Bert TV sztárrá is vált, több produkcióban, sorozatban is felbukkant. Minden gyerek arcára mosolyt varázsolt, és arra bátorította őket, hogy kérdezzenek, amit meg is választ a segítőivel.

Nance egyik kedvenc emléke az állatról az, amikor egy gyerekkórházban voltak és a seriffhivatal képviseletében egy vidám napot rendeztek. Még a legbetegebb gyerek is kijött legalább az ablakhoz, hogy lássa a dromedárt. Azon a napon elfelejthették egy kicsit a nehézségeket, csupán csak gyerekek voltak. Még egy szomorú fiúcskát is kitoltak a kerekesszékében, aki csak akkor mosolyodott el halványan, amikor az állat odament hozzá. Bert a fiú ölébe hajtotta a fejét, jelezve, hogy simogatást vár.

Nance szerint Bert azért született, hogy minél több embert boldoggá tegyen és a munkájának eredménye ma is él, hiszen kinyitotta az ajtót a tevék számára az emberek felé. Bert 2018. december 5-én távozott az élők sorából. A 210 cm magas egypúpú teve, azaz dromedár 950 kg-ot nyomott.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.