Egerészés fizetségért.

A középkorban a templomokban és katedrálisokban nem csak a hívek, de bizony az egerek és patkányok is szép számmal gyülekeztek. Ha nem volt a közelben macska, hamar otthonra leltek a szentélyekben. Az angliai Exeter város katedrálisában azonban túljártak az eszükön, mivel évszázadokon át macskákat alkalmaztak a féken tartásukra.

Exeterben az egyházi illetékesek, felismerve a cicusok fontos szerepét, egy macskaajtót készítettek számukra, amin keresztül ki-be járhattak.

Az Exeteri katedrális számos évszázadon át épült a középkorban. Két normann tornya 1114-ből és 1133-ból származik, a kőből készült elemek többségét a 14. században állították, köztük a lenyűgöző faragott püspöki trónt is. Az épület méreteit figyelembevéve nem kevés dolgozó kézre volt szükség ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen működjön.

Cat flap

A segítők közt voltak a kurátorok, akinek a feladatai közé tartozott a harangozás vagy az ünnepi miseruhák összekészítése és ők ügyeltek a macskák bérezésére is.

A cicusok ugyanis pénzt kaptak a szolgálataikért. Az élelmes, szőrös négylábú segédeknek egy macskaajtót készítettek, egészen pontosan a nyugati torony ajtójába vájtak egy nyílást.

Ezen át juthattak a katedrálisba a varázslatos középkori csillagászati óra alatt, ahol aztán körbe-körbe járkálva vadászhattak.

1305 és 1467 között ez a bér a katedrális feljegyzéseiben is feltűnt. Egyes adatok szerint negyedévente 13 pennyt kaptak a cicák, amit a kurátorok vélhetően arra fordítottak, hogy kiegészítsék a macskák étrendjét. Két macska nevét még a bérlistán is megtaláljuk.

Exeter és a dolgozó macskák hosszú közös története a középkor végeztével is folytatódott. A II. világháborúban egy fizetetlen cicus, Tom kóborolt a templomban. Miközben Tom láthatón elkerülte a bombákat, addig az egyik szemét elvesztette egy bagollyal történt találkozás következtében.

Annyira nagyra értékelték a munkáját, hogy Tom képmását kőbe is vésték az egyik újjáépített kápolnában a bombázások után. Napjainkban egy Audrey nevű hosszúszőrű, narancsszínű szépség használja az ősi macskaajtót, elődei nyomdokába lépve.

Forrás: mymodernmet.com