in

Hány évnek felel meg egy macskaév?

Az életkoruk kiszámítására talán már mindannyian tettünk kísérletet.
Egy macska embernek megfelelő korát nem könnyű meghatározni, hiszen a várható életkort sok tényező befolyásolja. A fajtája, a tartási körülményei, a táplálkozása, a mozgása és az esetleges betegségei is.

Egy cica átlagosan 10-18 évig él, de 10 éves kora fölött már szeniornak számít. Egyes példányok a matuzsálemi kort is megélik a maguk 26-27 évével. Az életkoruk meghatározása emberi években számítva azonban nem olyan egyszerű, hiszen nem lineárisan halad előre.

 

Életük első két éve meghatározó, ekkor mennek keresztül a legfeltűnőbb fejlődésen. Ilyenkor még az ő hónapjaik éveknek számítanak a mi szemünkben, így felel meg egy egyéves macska egy 15 éves kamasznak, egy kétéves pedig egy 24 éves felnőttnek. A további éveik 4 emberi évnek felelnek meg, így érik el 11 éves korukban a számunkra nyugdíj felé menetelő 60 éves kort.

Köztük is vannak olyanok, akik idősebb korban is fiatalosabbak maradnak, míg mások hamarabb öregszenek a kelleténél. Kellő odafigyeléssel és gondoskodással segíthetünk nekik abban, hogy minél tovább éljenek!

Forrás: Purina

Ennivalóan bájos a szőrös kis burgonya

Szeretnéd tudni, hogy merre kószál a kijárós cicád?