A védőoltás fontosságát, mint a megelőzés fő formáját, nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Számos súlyos vagy akár halálos betegség is megelőzhető, ami szeretett kedvencünk egészségének megóvása mellett saját egészségünk védelmét is szolgálja. Annak érdekében, hogy az állategészségügy összetett világának útvesztőjében segítsünk minden régi és új gazdinak eligazodni, összegyűjtöttük a leggyakoribb kutya és macska betegségeket, amelyekre minden gazdának ügyelnie kell.

A veszettség, amely mind a kutyák számára halálos kimenetelű, sőt, az embert is megbetegítheti.

A vírus a vadon élő állatokról terjedhet házi kedvenceinkre. Mivel a veszettség gyógyíthatatlan és küzdeni ellene kizárólag megelőző oltással lehet, ezért annak beadása kutyáknak kötelező. A tény, hogy Európa viszonylag biztonságos a veszettség szempontjából, nem örökre szól. A rendszeres védőoltás és a helyes állattartás véd bennünket és háziállatainkat a veszettségtől.

A leptospirózis bakteriális megbetegedés, mely az emberre nézve is veszélyt jelent, akut veseelégtelenséget is okozhat, levertséggel, hányással és izomfájdalommal, de változatos klinikai tünetei alapján sok esetben nem is sikerül diagnosztizálni.

A betegség gyógyítható, de életveszélyes és halálos kimenetelű is lehet néhány esetben. A kutyák részére kiemelten ajánlott a védőoltással való megelőzés, mert az állatok tünet nélkül is hordozhatják a kórokozót és megfertőzhetik az embert is. Mivel a leptospirózis egy igen veszélyes fertőző zoonózis, a kutyák oltása az emberi egészség megőrzésének fő módja is.

A legveszélyesebb fertőző kutyabetegségek, mint a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a veszettség és a fertőző légcsőhurut (kennelköhögés) megelőzhető, ezért minden állattartónak érdemes az oltásokról állatorvostól tájékozódni.

A parvovírusos bélgyulladás talán az állattartók által legismertebb betegség.

Tünetei közé tartozik a hányás és a súlyos hasmenés, következésképpen a parvovírusos megbetegedés során a fő halálok a dehidratáció, különösen a fiatal kölykök esetében. Annak ellenére, hogy a kórházban kezelt állatok túlélési aránya viszonylag magas (70%), a kezelés jelentős időbeli és pénzügyi ráfordítást igényel a gazdák részéről, mivel a kutya sok időt tölt kórházban, a szenvedéseiről nem is beszélve. A vírus rendkívül ellenálló és akár egy évig is képes túlélni kívül anélkül, hogy élő szervezetbe jutva más kutyákra nézve fenyegetést jelentsen.

A kutyák másik rettegett betegsége a szopornyica, amely az esetek több mint 80 százalékában halálos kimenetelű.

A megbetegedést láz, emésztési és légzési tünetek jellemzik, és későbbi fázisában idegrendszeri gyulladás is jelentkezhet. Ez az erősen fertőző betegség kortól, fajtától és egészségi állapottól függetlenül minden kutyára veszélyt jelent. Az oltottság magas aránya ellenére még mindig jelen van a betegség, az előforduló néhány eset a lehetséges fertőzésveszélyre és a folyamatos oltás szükségességére hívja fel a figyelmünket.

A korábban kennelköhögésnek nevezett fertőző légcsőhurut nem a kennelben élő kutyák betegsége.

A több kórokozós betegséget vírus és baktérium okozza együttesen. Bár a betegség a legtöbb esetben gyógyítható, súlyosabb szövődmények – például tüdőgyulladás – is kialakulhatnak, az elhúzódó felépülés pedig súlyos köhögéssel jár, mely az életminőség jelentős romlását okozza. Megéri megelőzni a betegséget védőoltással, főleg, ha kutyánk rendszeresen látogat kutya közösségeket, kutyapanziót, vagy kerül közeli érintkezésbe más kutyákkal.

Ha pedig új kutyus érkezik a családba

Minden friss kisállat-tulajdonosnak tisztában kellene lennie új társa kórtörténetével. Bár a menhelyről örökbefogadott állatok esetében az állatmentők vagy a menhelyi dolgozók felhívhatják a figyelmet a szükséges oltások hiányára, mindenképpen elengedhetetlen, hogy állatorvosi kivizsgálásra vigyük a frissen örökbefogadott kiskedvencet.

Néhány oltást bizonyos idő elteltével meg kell ismételni, ezért célszerű összeállítani egy oltási emlékeztetőt, mely segítségével a gazdik észben tudják tartani, hogy mikor esedékes az állat vakcinázása. Kezdő kisállattartók számára elsőre bonyolult lehet megérteni és észben tartani az egyes védőoltások módszertanát és beadásának rendjét, de az állatorvos és az oltási naptár utasításait követve a legmegfelelőbb védelmet biztosíthatják háziállatuk számára.

Mit jelent a garancia egy vakcina esetében?

Egyes állat-egészségügyi vállalatok garanciaprogramokat kínálnak bizonyos vakcinákra. Ebben az esetben a garancia különleges mód a háziállatok egészségének védelmére, mivel a program támogatást és tanácsot nyújt az állattartóknak az optimális oltási folyamat megvalósításában. A garanciaprogram azt hivatott biztosítani, hogy a megfelelő protokoll betartása mellett a háziállat a lehető legmagasabb szintű védelmet élvezze bizonyos, a legveszélyesebbnek számító betegségekkel szemben. Ha a háziállat a vakcinázás ellenére megfertőződik a vírussal, a cég támogatást nyújt a gyógykezelés során, az állat halála esetén pedig anyagi kártérítéssel kompenzálják a tulajdonost.

További információ a garanciaprogramról az állatorvosoknál, vagy a https://www.kisallatorvos.hu/garancia-program honlapon.

Cikkünk megírásához a www.kisallatorvos.hu sajtóanyagát használtuk.