A Magyar Közlönyben megjelent egy módosítás a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelethez.

Ez jelen esetben a hüllőket és madarakat  érinti. Konkrétabban megtiltják a szalamandrafélék és szögletesfogsorú-gőtefélék bármely fajának és a koreai hasadékszalamandrának tartását, tenyésztését, forgalmazását. Hatálybalépés után ezek az állatok már nem szerezhetők be. Szóval, aki most akart magához venni egyet, az elkésett. A már meglévő állatok viszont életük végéig tarthatók.Tőlük nem kell megválni.

https://www.instagram.com/p/BTmYcb6l3IP/

A madaraknál a lábgyűrűzés a módosítás. A Magyarországon tenyésztett madarakat kikelés után 14 napon belül kötelező lesz lábgyűrűvel ellátni. Ha valami oknál fogva nem lehet a szárnyast meggyűrűzni, a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet más módszerrel jelölni az állatot. Erre azért van szükség, hogy a tartó ezzel igazolja a madarat nem vadon fogta be, hanem tenyésztett jószág.

A gyűrűzés alól kivételek:

  • a tyúk-, a lúd- és a galambalakúak rendjének, valamint a futómadaraknak valamennyi faja,
  • az ezüstcsőrű pinty, malabári pinty, muskátpinty, zebrapinty, barnacsíkos pinty, kákapinty, gyémántpinty, japán sirályka, ékfarkú amandina, szakállas amandina, álarcos amandina,  rácsosszárnyú asztrild, festett asztrild
  • némely papagájfaj
  • kanári

A már meglévő madarak maradhatnak gyűrű nélkül, amennyiben tartójuk a hatálybalépést követő három hónapon belül kéri a természetvédelmi hatóság engedélyét abban az esetben, ha a módosítást megelőzően tenyésztette, szerezte és tartotta a madarat(kat).

Az arák és bejelentésköteles kakaduk tartóinak a továbbiakban az állatkertektől is elvárt minimummal kell rendelkezniük. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a külső röpdének minimum 8, a belső röpdének minimum 4 négyzetméteresnek kell lennie. A már meglévő állatok maradhatnak az eddigi tartási helyükön.

https://www.instagram.com/p/BHh-9IoBMqh/