A giccses palackban játszódó életjáték-projekt alcíme ez lehetne: „hogyan neveljük a hülyegyereket állatszeretetre”. Vajon beválik? Lássuk, mi megkedveljük-e?

A termékleírással a kezemben ámulva figyelem a videón megörökített átlátszó rákocskákat, amint a művileg berendezett, nevével ellentétben a Marsra cseppet sem hasonlító műanyag színpad körül úszkálnak. Ők nem tehetnek róla. Édesek. Átlátszóak. Nézd csak!

Jurassic Park

A terméket népszerűsítő reklám szerint ilyen krícsöröket tartani olyan, mintha valódi Jurassic Park élne a szobánkban. A cucc egy tetszőlegesen kiválasztott témát – a Marsos-űrhajóstól a kis hableányoson át a barbisig – megjelenítő műanyag tartályból és díszletből áll, amelyhez aprócska papírzacsikat is adnak. A tartályt feltöltjük vízzel és a megfelelő sorrendben adagolt zacskókkal előkészítjük a lakók számára a vizet.

Fotó: amazon

Instant tojások

A zacskókban igazából csak olyan ásványi anyagok vannak, amelyek a beköltöző lakók eredeti élőhelyén is megtalálhatóak és elengedhetetlenek a hosszú élethez. Ha minden megvan, akkor jöhetnek az állatkák. Név szerint Artemia nyos, amely egy miniatűr rákocska, ősei eredetileg az óceánokban éldegélnek. A feltalálók tengeri majomnak nevezik (sea-monkey) hosszú farka és esetlen mozgása miatt. A morbid rész most következik: ezek a vízi lények szintén por alakban érkeznek hozzánk. A „porszemek” tulajdonképpen a rákocskák tojásai.

Fotó: djpmapleferryman/Flickr
Tudományos felfedezés

A víz hatására a tojások életre kelnek és fejlődésnek indulnak. A tudósok nemcsak rájöttek, hogy hogyan él, szeret és táplálkozik ez a rákocska, hanem nemes egyszerűséggel örök élettel ajándékozták meg őket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akár két évig is boldogíthatják gazdájukat, ami minden szabadon élő kistermetű rák életénél hosszabb időt jelent. Az internet számtalan fórumot rejt, amelyek a tengeri majmok életéről, etetéséről (hetente egy kanálka kaját kell neki adni) és szerelmi életéről pontos adatokkal szolgálnak. Félelmetes kultusza van Amerikában, elég csak South Park Cartmanére gondolni, aki azért vásárolt egyet, mert azt hitte, valódi emberek laknak majd az akváriumában. Kíváncsi vagy?

Nevel?

Az elején azt hittem, utálni fogom ezt a morbid cuccot, de tudjátok mit? Meggondoltam magam. Nem fáj az állatoknak, ez tuti. Abban pedig hiszek, hogy az állatszeretet nem csak úgy jön, azt meg kell tanulni. És ha ehhez porból rákocskákká váló műanyag izére van szükség, ám legyen. Ezennel fejet hajtok e plasztikcsoda előtt!

Fotó: www.slate.com