A legősibb játékuk, a természetben szinte bárhol fellelhető ágak.

Legtöbbjük boldogan apportíroz vele és a fennmaradó időben előszeretettel rágcsálják. Lakásba zárva gyakran kerülnek célkeresztbe a fabútorok is. De miért is csinálják?

Alapvető ösztönük a rágcsálás. A fogaik és állkapcsunk karbantartása az alapvető célja, de nem mellesleg remek unaloműző is számukra. A kölyökkutyáknál a fogcserével járó fájdalmakat próbálják enyhíteni vele, de felnőttként a maradó fogaikkal is szívesen csinálják.

Ha nem botot rágcsálnak, akkor ott van lehetőségnek a nekik készülő játékok igen széles választéka. De előfordulhat az is, hogy áldozatul esnek a széklábak, edzőcipők, vagy bármi, ami megtetszik nekik.

Mit tehetünk ellene?

Lévén, hogy ezt mindenképp csinálni fogják valamilyen formában, jobb biztosítani nekik erre lehetőséget. A saját játékok és a szabadban töltött elegendő mennyiségű idő és mozgás és az, hogy maguk válasszanak a botok közül a természetben, megmentheti a lábbelinket. A lefoglalt, kielégített mozgásigényű kutya kevésbé áll neki rombolni.

A szeparációs szorongás is előidézheti ezt, amikor magára marad egyedül otthon. Ehhez kell egy kis idő, amíg megszokja, hogy amikor reggel kilépünk az ajtón, nem örökre hagyjuk magára. Sokat segíthet ennek a kezelésében, ha hagyunk neki valami ruhadarabot az illatunkkal, továbbá a sok dicséret, ha olyan játékokkal játszik, amivel szabad.

Így a kutyus is boldog lesz és mi is.