in

Bullterrier: egy bátor, családszerető kutya portréja

Valamikor az angol nemesség státuszszimbóluma volt.
Jellegzetes, tojásdad fej, bátor, vidám természet: a bullterrier kedvelt társa az embernek. A viktoriánus Angliában a középosztály kutyájaként robbant be, mára családi kutya lett, aki még mindig küzd a előítéletekkel.

A fajta története

A bullterrier ősét a 19. század elején keresztezték az angol bulldogból és a mára kihalt fehér angol terrierből. A harapós állatot kutyaharcokban is használták. Noha a kutyaviadalokat 1835-ben betiltották, a bullterriert még ma is harcos kutyaként tartja számon a világ. A rossz megítélés ellenére a bullterrier a 19 század közepére az angol középosztály kedvelt családi kutyájává vált. Az erős idegzetű, barátságos bully szorosan együtt élt a nagycsaládokkal, zárt térben, és elsősorban őrkutyaként szolgált.

View this post on Instagram

I see you ?❤ . . . . repost @bull.eme

A post shared by ??phoebe.mini.bullterrier ?? (@phoebe.s.world) on

1850-ben James Hinks állatkereskedő gondoskodott a fajta hivatalos elismeréséről. A 19. század végére a fehér színű bullterrier vált az angol nemesség státuszszimbólumává. Az elegánsabb kinézet és a kevésbé ingerlékeny természet érdekében dalmatával és pointer-rel keresztezték. Csak a II. világháború végét követően nemesítettek a britek újra más színű változatokat. A fajtát kezdetektől fogva különböző méretekben tenyésztik és ma már a standard és a mini bullterriert különálló fajtaént kezeik.

Természete és jelleme

A bullterrier bátor és magabiztos kutya, akit nehéz kizökkenteni a nyugalmából. Következetes nevelés mellett, egy határozott gazdával harmonikusan illeszkedik be a családba. Az egyik legnagyobb erőssége a gyerekekkel való szeretetteljes kapcsolat kialakítása. Emberekkel körbevéve a bully általában játékos, legszívesebben mindig a családja közelében marad.

Mindig kész a mókára, és tudja, hogy miként vegye rá játékra a családot. Néha ugyan szeszélyes, de sosem viselkedik gonoszan vagy agresszíven. Jó szocializációval problémamentesen tud kijönni más háziállatokkal és kutyákkal is. Időnként kissé makacs, de ebben gyorsan megingatható. Az ideges, agresszív természet egyáltalán nem kívánatos a tenyésztésben.

Nem ért tudni a bullterrierről, hogy tartása számos országban erősen szabályozott: Németországban például tilos a behozatala is.

Tartása és nevelése

Bullterrier gazdaként jó idegekkel és kellő türelemmel kell rendelkeznünk, mivel az okos kutya időnként nagyon szeszélyes lehet. Kezdő kutyatartóknak nem való, mert a bizonytalanság első jeleire próbálja átvenni az irányítást. A túl kemény oktatásra makacssággal reagál, finom falatokkal és dicsérettel érhetünk leginkább célt nála. Neveléséhez következetesség, határozottság szükséges. A jó szocializációra is figyelmet kell fordítanunk, mivel nagyon gyorsan reagál más élőlényekre. Érdemes kutyaiskolába vinnünk.

A bullterrier játékos és agilis kutya, kedveli a hosszú sétákat. Nem kell attól tartanunk, hogy a kutya el fog szaladni tőlünk, mert nem érdekli a vadászat és önként is szeret az emberek közelében maradni. Rettenthetetlen kinézete és magabiztos, védelmező természete miatt jó őrkutya is. A sportos kutyának sok gyakorlásra van szükségük, de nem kell állandóan foglalkozni velük. Ha azt vesszük észre, hogy többre van igénye, agilityzhetünk vele. Azonban a legtöbb kutya a szabadban sétálva, kerékpártúrákon, kocogáson kísérőként szaladva is elégedett.

Egészség és ápolás

Mivel a bullterriert teljesen fehér színben is tenyésztik, különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a kölyök genetikailag nem-e süket.  A tenyésztőtől kérhetünk hallástesztet is.

A rövid, sima szőr nem igényel különösebb ápolást. Elegendő időről-időre átkefélni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a kihullott szőröket. Ha egy bully nem jut elég testmozgáshoz és jó minőségű ételhez, akkor hamar túlsúlyos lesz. Kezdetektől fogva figyeljünk a testmozgás és az ételek közti egyensúlyra. A lefelé ívelő fej (downface) légzésproblémákhoz vezethet, ezért ne űzzünk nagy állóképességet igénylő sportokat a nagyon túltenyésztett kutyákkal.

Érdekességek

Számos sztárnak van bullterriere, így például Taylor Swift és Eric Clapton is bullyt tart. De az animációs film, a Toy Story Scud nevű bullterrierjét is sokan ismerik.

Forrás: www.mein-haustier.de

Biztosan készen állsz egy kölyökkutya befogadására?

Miért vonzódnak a kutyák a menetszélhez?