A napokban a katasztrófavédők az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat segítségét kérték épületbe betévedt denevérek miatt.

Öt bőregér foglalta el a budapesti Szent János Kórház sebészetének folyosóját, elég nagy riadalmat keltve ezzel. Lehet, hogy ultrahangra érkeztek, csak nem sikerült időpontot foglalniuk. Mindenesetre az állatvédők pár óra alatt megoldották a kényes ügyet.

Az egyik állatot sikerült az ablakon kitessékelni, hármat hálóval fogtak be, míg az utolsó a beteglift fölött rejtőzve alaposan feladta a leckét a befogóinak. Végül vele is sikerrel jártak, majd mindegyik állatot szabadon engedték a kórház falain kívül.

A denevérek alapvetően ártalmatlanok számunkra, szinte észrevétlenül élnek a környezetünkben. Este láthatóak leginkább, amikor rovarokra vadásznak. Többnyire barlangokban élnek, de a régi épületek padlásaira vagy falréseibe is szívesen beköltöznek. Hiába nem bántanak minket, és inkább elkerülnek, az általuk hordozott paraziták és betegségek mégis veszélyesek lehetnek. Különösen igaz ez a legyengült immunrendszerű, beteg emberekre, akik a kórházban gyógyulnának.

Szerencsére itt hamar befogták őket, majd fertőtlenítették a helyszínt, így mindenki gond nélkül megúszta a különös találkozást.

A képek csak illusztrációk!

Forrás: Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat Újpest