Előzd meg a bajt, ne engedd a kutyádat magas fűben játszani!

Az apró növényi rész, a toklász veszélyeire hívják fel az állatorvosok a figyelmet. A mostani időszakban megnövekedett a forgalom a házuk táján, melynek jelentős részét toklász által okozott probléma adja.

https://www.instagram.com/p/BTdbrQPlZt9

https://www.instagram.com/p/BTkI1_7AQxN/

Mi az és hogyan működik?

A toklász nem más, mint a gyakorlatilag mindenütt elterjedt egérárpa (Hordeum murinum) nevű gyomnövény kalászának egy része. Gyakori előfordulása és felépítése miatt pedig egyben kutyáink egyik legfőbb ellensége. Hegyes végével könnyen befúródik bármilyen kényes testrészbe – az állat fülébe, orrába, lábujjai közé – azonban mivel szálkái egy irányba állnak, kifele nem mozdul, sőt, inkább egyre beljebb és beljebb furakszik.

Melyek az árulkodó jelek?

A sorozatos tüsszentés, gyakori fejrázás, valamelyik mancs nyalogatása figyelemfelkeltő jel lehet arra vonatkozóan, hogy kutyánkba toklász fúródott. Ilyenkor haladéktalanul vizsgáljuk meg az érintett területet és ha szükséges, kérjük állatorvos segítségét az eltávolításhoz.

Mancsba fúródott:

https://www.instagram.com/p/BGj2FigF4sl/

Itt is:

https://www.instagram.com/p/BHDFDEVhrH5

Ez olykor egyszerűbb műveletet jelent, máskor azonban sajnos a szakembereknek is meggyűlik a baja egy-egy makacsabb, mélyebbre fúródott példánnyal.

Itt szembe került sajnos:

https://www.instagram.com/p/BH5Ep9mB26-/

Előzzük meg!

Azonban még mielőtt megtörténne a baj, érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, vagyis leginkább olyan helyre vinni levegőzni négylábú barátunkat, ahol a füves területek rendszeresen gondozva vannak.