Kiváló dolgozó.

A Glenturret lepárló a skóciai Crieff városnak közelében működik. Skócia legrégebbi whisky lepárlóját 1717-ben alapították, akkoriban még illegálisan, az adózást kikerülve működött.
Innen kerül ki az ország legkeresettebb whisky márkája a Famous Grouse is, de a legnagyobb hírnevet mégis egy macskának köszönheti: itt élt Towser (1963-1987), a hosszúszőrű teknőctarka nőstény cica.

Towser a világ legnagyobb egerésze volt, ami azt jelenti, hogy ügyesebben fogott egeret, mint bármely más macska a történelemben.

Egyetlen rágcsáló sem volt nyugton, amíg Towser élt. A rekorder egerész 28 899 sajtimádót küldött másvilágra, vagyis átlagosan napi 3 egeret kapott el.

A whisky lepárlók elsőrangú táplálkozó- és szaporodóhelyet jelentettek az egereknek. Az árpa, amiből a skót whisky készül kedvelt eledel volt számukra, ezért a környező földekről előszeretettel húzódtak be a lepárlók környékére. Éppen ezért a múltban macskákat alkalmazták az italgyártók, hogy csökkentsék a károkat.

Towser számára a Glenturret lepárló tökéletes otthonnak bizonyult. Meleg, kényelmes alvóhelye volt és végtelen mennyiségű eledele az egerek révén. Minden éjjel vadászni indult, reggelre pedig a zsákmányát a padlóra tette.

Towser rekord zsákmánya becslésen alapult, azok alapján, hogy néhány napig megfigyelték, mennyi egeret kap el. Nem egy tudományos módszer, de a macska életet minden napján hasonló mennyiségben hozta a döglött egereket. Mivel rendkívül hosszan, 23 éves koráig élt (3 héttel a 24. születésnapja előtt halálozott el), ezért vélhetően a szám nagyjából pontosnak mondható.

Állítólag, a feljegyzések szerint Towser a tejébe minden este kapott pár csepp whiskyt, ami hozzájárulhatott a hosszú életéhez (vagy talán a gyilkos kedvéhez is).

1987-ben, amikor jobb létre szenderült, a padlón csíráztatás volt még gyakorlatban: a nedves gabonát az aljzatra helyzeték. A módszer eltűnésével az egerek is elmaradtak.

Glenturretben továbbra is tartottak 1-2 macskát, de ez inkább a látogatóknak szóló attrakció volt, sok egeret nem fogtak az állatok. Sőt, Towser utóda, Amber állítólag egyetlen egyet sem kapott el, mivel azonnal elszaladt, ha meglátott egy egeret. Towser emlékét mancsnyomatok őrzi az egyik ital üvegén, valamint egy szobor az üzem előtt.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com