Nózifotó.

Egy dél-koreai startup olyan applikációt fejlesztett ki, ami mesterséges intelligencia segítségével szkenneli a kutyák orrlenyomatát és feltölti egy adatbázisba. Az adatokhoz bárki hozzáférhet, így például lehetősége nyílik azonosítani az elveszett és megtalált kutyáját.

Kiderült ugyanis, hogy a kutyák orrlenyomata ugyanúgy egyedi, mint az emberi ujjlenyomat, ennek segítségével pedig minden egyes kutyus beazonosítható.

A jelenleg használt mickrochipes jelzés hátránya, hogy az otthonunkban nincs hozzá leolvasó és sajnos nem mindegyik négylábú rendelkezik chippel sem.

A Yonsei Egyetem csapata által kifejlesztett, Petnow nevű alkalmazás 99%-os pontossággal működik, a dél-koreai, spanyol és amerikai piactéren már elérhető.

Az állattartók a kutyájukat egyszerűen tudják az appba regisztrálni: az okostelefonjukkal készítenek egy képet az eb nózijáról. Sőt, az algoritmus a macskák egész arcát is tudja érzékelni, az ő esetükben tehát nem csak az orról kell képet feltölteni. Amint a kép rögzítésre kerül, egy adatbázisba töltődik. Bárki feltehet ide képet, akár az is, aki egy kóbor ebet talál és megnézheti, hogy passzol-e egy már felvitt képpel. Ha igen, azonnal eljuthatunk a tulajdonoshoz.

Mivel a kutyák nem képesek egyhelyben ülni, ráadásul egy csatangoló ebet sokszor csak messzebbről tudunk lefotózni, applikáció egy mozgásban lévő orrot is fel tud ismerni. Igen hasznos tűnő alkalmazás, remélhetőleg hamarosan nálunk is elérhető lesz.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org