A Siklósi járásbíróság ítélete jogerős, amit a Pécsi Törvényszék hirdetett ki.

Még 2020 januárjában történt a szörnyű eset, amikor is egy baranyai férfi haszonállatok tereléséhez kapott ajándékba egy egyéves keverék nőstény kutyát. Pórázként bálamadzagot kötött az állatra, úgy indult vele haza. Útközben a kutya játékos viselkedése miatt úgy döntött a férfi, hogy az eb nem lesz alkalmas a feladatra, ezért a szántó melletti akácosban a madzagnál fogva felkötötte egy fára, majd az állat halála után a tetemet néhány száz méterrel odébb húzta és ott hagyta.

Az elpusztult állatot megtalálva tettek bejelentést, azután nyomozás indult állatkínzás vétsége miatt. Az ügyre hamar fény derült, kézre is kerítették az akkor 62 éves elkövetőt. Most, másfél évvel később született döntés, 40 nap elzárásra ítélték az elkövető férfit. aki “gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy annak pusztulását okozza”.

Még mindig sok állat szenved az emberek kegyetlensége és tudatlansága miatt.

Hasonló ítélet született egy másik baranyai férfi esetében is, aki ittasan elindult a kertjében hátra azzal a céllal, hogy elássa a haszonállatait. Mivel igen részeg volt, így a saját kaukázusi kutyája megmorogta, amire a férfi dühében egy vascsővel mért ütést a kutya fejére, majd bement a házba egy késért, és az összerogyott állatnak átvágta a légcsövét. 50 nap elzárást ítélt meg neki a bíróság.

Ennyit ér napjainkban egy kutya élete? Mikor fog tudni felnőni társadalom ahhoz, hogy tiszteletbe tartsa az állatok jólétét is és ne rajtuk élje ki a dühét?

Forrás: Pécsi Törvényszék