Állati szerencse.

Mr. Pickles (azaz Savanyúság úr), a 90 éves sugarasteknős életében először apa lett: a Houstoni Állatkert legidősebb lakója társával együtt 3 csemetét üdvözölhetett. Mr. Pickles és 53 éves neje, Mrs. Pickles 3 kis utódnak örülhetett 29 év együttélés után.

A Madagaszkár déli részén élő teknősök kritikusan veszélyeztetett fajnak számítanak, csak nagyon ritkán szaporodnak.

A kis babateknősök meglepetésként érkeztek, egy állatkerti dolgozó fedezte fel záráskor, hogy a nőstény tojásokat rakott. Azonnal kiásták a tojásokat, majd biztonságba helyezték őket az anyával együtt. A Houstoni Állatkertben található talaj nem megfelelő a teknősök számára, ezért, ha a gondozó nincs a megfelelő helyen a megfelelő időben, akkor a tojások maguktól nem tudtak volna túlélni és belőlük a kicsik kikelni. A picik a Dill, Gherkin és Jalapeño nevet kapták.

Sajnos a sugarasteknősök létét az illegális állatkereskedelem is veszélyezteti. 2018-ban például 10 ezer példányt találtak egy madagaszkári házban, őket egy vadállatmenhelyre szállították.

A hüllő kihalását különféle megelőző intézkedésekkel próbálják megakadályozni. Mauritiuson és a Réunion-szigeten, ahol a körülmények hasonlóak, mint Madagaszkáron, például már sikerült tenyésztelepeket meghonosítani. A sugarasteknősök a megfelelő körülmények mellett akár 150 évig is élhetnek.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.