Nem csak embereknek lehet szükségük hirtelen segítségre. A kutyáknál is előfordulhat, hogy a szívük egyszer csak megáll, vagy nem tudnak levegőt venni, ilyenkor azonnal cselekedni kell!

Ezt vesszük most át lépésről lépésre:

Először is meg kell nézni, hogy lélegzik-e

Tedd a kezed az orra elé, hogy érezd, kifújja-e a levegőt! A mellkas mozgása vagy épp nem mozgása is árulkodó lehet. Ha nem vesz levegőt, nyisd ki a száját és húzd ki a nyelvét, nehogy hátracsússzon!

Meg kell nézni, hogy van-e pulzusa

A mancsának a nagy párnás részénél, vagy a hátsó lába belső felén, ahol a lábízületek a testhez kapcsolódnak, fogd meg, hogy kitapintsd a pulzusát.

Ha van pulzusa, de nem lélegzik, mesterséges lélegeztetést kell alkalmaznod!

Ha nincs pulzusa, szívmasszázzsal kell próbálkoznod!

Nagyon fontos, hogy egészséges kutyán ne alkalmazd, ne gyakorolj rajta, mert súlyos egészségügyi károsodásokat okozhatsz vele! Csak vészhelyzet esetén alkalmazható!!!

Viszont ha baj van, akkor ezt kell tenned:

 • Fektesd a jobb oldalára lehetőleg szilárd felületen!
 • A feje előre nézzen, a nyaka legyen egyenes.
 • Nyisd ki a száját, húzd előre a nyelvét a szájában, majd zárd vissza az állkapcsát!
 • Aztán a kutya háta felől:
  Nagytestű kutyáknál: mellkasának legszélesebb pontjára helyezd mindkét tenyered egymás fölé, a szív közelében, de nem közvetlenül a szíven!
  Kistestű kutyáknál (max. 16,5 kg): csak az ujjaidat, ne az egész tenyered tedd a mellkasára!
 • A megfelelő ponton kezdd el a mellkas nyomkodását határozott és gyors mozdulatokkal,egyenletes tempóban, 10 másodperc alatt 15x! A kicsiknél az ujjak nyomkodásával 10 másodperc alatt 17x.

Minden 15. nyomás után végezz mesterséges lélegeztetést!

 • Zárd össze a kutya száját a kezeddel, majd finoman fújj bele a kutya orrjáratába! Ha jól sikerült, akkor a mellkasának meg kell emelkednie. Ha ez nem történik meg, fújj erősebben és nézd meg, tényleg csukva van-e a szája! Két lélegeztetés között engedd el a száját, majd folytasd!

A nagytestű kutyáknál a has nyomása is segíthet:

 • hasonlóan a szívmasszázshoz, tedd egymásra a tenyered és nyomd meg a kutya hasát, viszont itt csak egyszer!

Az újraélesztés folyamata: 15 mellkasi nyomás, 1 mesterséges lélegeztetés, 1 nyomás a hason.

Ezt ismételd addig, amíg stabil légzése és pulzusa lesz! Ha ez megtörtént, irány az állatorvos! Gratulálunk, megmentettél egy életet!

Ha nem sikerül változást előidézni, akkor 20 perc után már ne folytasd, mindent megtettél, de sajnos nem lehetett megmenteni.

Forrás: BrightSide