Ígéretes tanulmány mutat rá, hogy mi jár az ebek fejében.

Következes tanítással, vagy pusztán, mert a közelünkben élnek, a kutyák könnyen elsajátítják a beszédünket. A legtöbb állat hamar megérti az “enni”, “játék”, “séta”, “ül” és a többi gyakran használt kifejezésünket. Sokszor mintha az összetett mondatokat is értenék, csak megszólalni nem tudnak, hogy válaszoljanak. Mi lenne, ha mégis tudnának beszélni?

Augmentatív és alternatív kommunikációs (AAC) eszközök segítségével, ami jelen esetben egy tábla gombokkal, ami kimondja a szavakat, ez úgy tűnik, lehetségessé vált. Eredetileg betegség vagy sérülés okozta beszédproblémával küzdő emberek számára tervezték, de a jelek szerint az állatokkal való kommunikációban is remekül alkalmazható. A TheyCanTalk (Ők is tudnak beszélni) programban 2600 kutya és 300 macska vesz részt, akik a jelek szerint egyre jobban meg tudják értetni magukat velünk az eszköz segítségével.

Persze ott a kétely, hogy valóban megértik a szavak jelentését, vagy csak véletlenszerűen nyomkodják a gombokat? Egyre több az arra utaló jel, hogy valóban tudják értelmezni a mondandókat.

A kísérlet egyik sztárja Bunny, a bobtail és uszkár keverék, aki egyre változatosabban tudja kifejezni magát. Lenyűgöző, ahogy például felhívta a gazdája figyelmét a saját problémájára. Először megnyomta a ‘mad’ gombot, ami őrültet jelent. A gazdája megkérdezte, miért őrült? A következő gomb az “ouch” volt, ami nálunk az “aú”. Alexis kérdezte, hogy hol fáj neki? A kutya erre megnyomta a “stranger” (idegen) és “paw” (mancs) gombokat. Összerakva a szavakat nem volt nehéz kitalálni, hogy toklász fúródott a tappancsába, amit a gazdája hamar meg is talált. Bunny videóit több millióan követik a TikTokon, ahogy a tudósok és a kutatók is. A többszavas mondatalkotása és kreativitása felülmúlta az elképzeléseket.

Instagram/Alexis Devine

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy tudjunk beszélgetni a kutyánkkal, vagy akár macskánkkal. Bárki csatlakozhat a kísérlethez, amiről ide kattintva lehet tájékozódni.

Forrás: TheyCanTalk, kiemelt kép: Instagram/whataboutbunny