Hiába a biológia órák, mindig van új a nap alatt.

Sok mindent tudunk a ház körüli állatokról, de számos érdekesség bizonyára újdonság lesz. Az, hogy a kertben legelésznek, mindenki tudja, de ismerjük meg őket egy kicsit jobban.

Tehén

A teheneknek, mint az embereknek is van “legjobb barátjuk”. Vele töltik az idejük javát, ha tehetik, és depresszióba tudnak esni, ha elvesztik őt.

Annyi időt töltenek legeléssel és kérődzéssel, hogy alig alszanak. Mély alvásig nem is nagyon jutnak el, inkább fél éber bóbiskolással pihennek.

https://www.instagram.com/p/BZc_1oxjfr4/

Kecske

A kecskéknek is van hangsúlyuk. Ami nekünk egyszerű mekegés, számukra pontosan érthető kommunikáció.

Állítólag a parlagfűallergiát gyógyítja a a kecsketej méghozzá azért, mert a parlagfüvet legelésző állatok ellenanyagot termelnek a növény ellen, ami aztán a tejükbe is bekerül, és elfogyasztva az embert is segíti.

https://www.instagram.com/p/BZdA2c0gDnR/

Nyuszi

A kis tapsifülesek elég territorális állatok, könnyen lesznek ingerültek, ha háborgatják az otthonukban őket.

Tudnak unatkozni. Ezt valószínű már a domesztikáció (azaz a háziasítás) hozta magával. Kis ketrecben, ingerszegény környezetben könnyen a saját agyukra mennek, ezért fontos számukra elegendő mozgásteret és szórakozást is biztosítani.

Körmeik és foguk életük végéig folyamatosan nő.

“Dorombolnak”, ha elégedettek. Nem úgy, mint a macskák, inkább arra emlékeztet, mintha vacogna a foguk.

https://www.instagram.com/p/BZdASf-lR7A/

A lovak nem tudnak hányni. Ezért számukra egy “gyomorrontás” végzetes is lehet.

Monokuláris látásuknak hála (a fejük oldalán elhelyezkedő két szemük két különböző képet lát) sokkal nagyobb a látószögük, egy időben képesek mindkét oldalukra rálátni, mi történik ott.

Naponta kb. 4 órát alszanak, azt is leginkább állva. A különleges testfelépítésük miatt el tudják lazítani álló helyzetben is az ízületeiket, így valóban tudnak állva is pihenni.

https://www.instagram.com/p/BnhQHAFnYIl/?tagged=horse