Tápanyagban és P-vitaminban gazdag tojás.

A világ legkisebb tyúkjaként hivatkoznak rá és a rutintyúk tényleg úgy fest, mint egy miniatűr csirke. A rutintyúk azonban nem tyúk, a Kínából származó madár valójában egy hibrid, a fürj és a fogoly kereszteződéséből született.

A tojók képesek akár 300 jellegzetes, köralakú fehér tojást tojni egy évben, emiatt igen nagy népszerűségre tettek szert.

Ráadásul házikedvencként is tarthatók. Nem csapnak nagy zajt és minimális helyet igényelnek. Kezdőknek is ajánlhatók, bár több törődést igényelnek, mint egy aranyhal. Ráadásul nagy az ellenállóképességük a fertőzésekkel szemben, hosszan és egészségesen élnek, akár 5 év is lehet az élettartamuk. Állítólag jól reagálnak az egyszerű parancsszavakra is. Szívósak, jól alkalmazkodnak a különböző környezeti feltételekhez.

A tündéri madár kedves természettel bír, barátságos és érdeklődő.

Kedveli az ember társaságát, ragaszkodó, ami ideális háziállattá teszi, főként a kisebb lakásban élők számára. Az emberekhez kötődik, így hamar szoros kapcsolat alakul ki közte és gazdája közt. A rutintyúk rajongói egész terráriumot rendeznek be a pipiknek, melegítő lámpával, bútorokkal, növényekkel, más díszletekkel.

A rutintyúk kistermetű egy átlagos emberi ököl méretű és mindössze 50 grammot nyom.

Fura nevét a rutinról, másnéven a P-vitaminról kapta a nevét. Ez a flavonoid a citrusfélékben és számos más növényben megtalálható, de jelen van ennek a tyúknak a tojásában is. A tojása nem csak kis méret miatt különleges, de a jellegzetes színű héj miatt is. A sárgája-fehérje arány ezekben a tojásokban magasabb, ami miatt intenzívebb az ízük. Méretük ellenére tápanyagban gazdagok.

Aki szeretne rutintyúkot a lakásban tartani, az jó, ha tudja, hogy 20-30°C közti hőmérséklet ajánlott a felnőtt példányok és 35-38°C a csirkék számra. A szag kulcskérdés a tyúkoknál és ezalól a rutin tyúk sem kivétel, ezért a lakásban gyógynövényes almot ajánlanak a baromfi alá.

Forrás: www.poultryfarmguide.com