A rohamjelző kutyák, a rohamokkal  járó betegségben szenvedőknek nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget: van hetedik érzékük!

A hipoglikémia legtöbbször cukorbetegeknél fordul elő, amikor hirtelen és nagyon lecsökken a vércukorszint, azaz túlzottan kevés glükóz található a vérben. Ilyenkor a testben működési zavarok lépnek fel: dezorientáltság, zavartság, eszméletvesztés, súlyosabb esetben kóma.

A vércukorszint csökkenésével járó testszag változást képesek kiszagolni a kutyák, ezért, a baj előtt tudnak jelezni a betegnek vagy hozzátartozóinak, hogy időben tudjanak segíteni a problémán. Az éjszaka folyamán is  őrködnek és hamarabb veszik észre, ha gond van, mint bármelyik ember.

Az epilepszia, a neurológiai problémákkal összefüggő görcsrohamos betegségek gyűjtőneve. Különböző fajtái vannak, sok minden kiválthatja. A legenyhébb, szinte észrevétlentől, az öntudatlan rángógörcsig jelentkezhet bármikor. Az erre képzett kutyusok, ezt is megérzik az ember előtt. Ilyenkor jelzik a görcs közeledtét, hogy a beteg időben biztonságba kerüljön.

Amerika és Európa más országai után, szerencsére már kis hazánkban is évek óta foglalkoznak rohamjelző kutyák képzésével. Többek közt, A Kutyával az Emberért Alapítvány vagy az AURA Segítő Kutya Alapítvány.

Ezek az állatok segítők, őrangyalok, ápolók, barátok és családtagok egyben.

Képek: www.kea-net.hu