A legtöbb kisállattulajdonos valószínűleg egyetért abban, hogy négylábú barátja igencsak emberszerű.

Kisállataink képesek kifejezni olyan érzelmeket, mint a boldogság, szomorúság és gyakran még a humorérzékük is jó.

Azonban ha az egészségügyi ellátásukra kerül sor, rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük az emberek és kisállatok közötti meghatározó különbségeket, számon tartsuk speciális igényeiket és sajátos működésüket.

Az Állatgyógyászat Világnapja remek lehetőség annak tudatosítására, hogy kisállataink megbetegedése esetén az állatorvos a legbiztonságosabb és legjobb információforrás.

Napjainkban az állatgyógyászat már olyannyira fejlett, hogy az állatok csaknem ugyanolyan színvonalú kezelésben részesülhetnek, mint az emberek. Ennek ellenére fontos annak felismerése, hogy kisállatainknak sajátos igényei vannak, melyek az emberekétől eltérő kezelést igényelnek.

Az Állatgyógyászat Világnapjának célja felhívni a kisállattulajdonosok figyelmét, hogy állataik kezelése során támaszkodjanak az állatorvos szaktudására, tanácsaira.

Mindig keressük fel az állatorvost!

Amikor egy betegség első tünetei jelentkeznek, a kisállattulajdonosok jelentős hányada bevallottan online információforráshoz folyamodik. Bár hasznos lehet rákeresni a különböző tünetekre és olvasni a lehetséges betegségekről, ez a tájékozódási mód gyakorta helytelen következtetésekhez is vezethet, ami késleltetheti a megfelelő kezelést.

Még akkor is, ha kisállatunk tünetei elsőre megegyeznek, vagy hasonlítanak azokra, melyeket egy internetes cikkben találtunk, ez még nem jelenti azt, hogy ugyanarról a betegségről, vagy tünetről van szó. A legbiztonságosabb, ha mindig az állatorvos tanácsát kérjük ki, ugyanis a diagnózis felállítása és a megfelelő gyógymód kiválasztása bármilyen betegség esetén összetett folyamat, amely során az állatorvos összegyűjti a rendelkezésre álló információkat, mint a betegségtörténet, a klinikai- és laboreredmények.

Bár a gyógyszeres fiókunkban található készítmények egy része biztonságosnak tűnhet a kisállatok számára, kizárólag akkor használjuk őket, ha előzőleg egyeztettünk róla az állatorvosunkkal. Amíg az emberek gyógyszerszedését mindig tudatos, saját felelősségre meghozott döntés előzi meg, addig ez a kisállatok esetében a gazda felelőssége, aki jószándéka ellenére is árthat kisállatának, ha nem jól informált. Ilyen helyzetekben a legfelelősségteljesebb és legjobb döntés, amelyet minden kisállattulajdonos meghozhat, ha állatorvoshoz viszi a kiskedvencét – függetlenül a kezelés jellegétől és a betegség súlyosságától.

A legjobb gyógymód kiválasztása

Fontos, hogy még abban az esetben is, ha hasonlóságot tapasztalunk kisállataink tünetei és egy humán betegség tünetei között, a legjobb gyógymód eltérő lehet a kisállatok esetében, mert bizonyos gyógyszerekre az ő szervezetük másként reagál, mint az emberi szervezet.

Az Ibuprofen például, amit az emberek széles körben használnak, a kisállatok esetében már kis dózisban is szervleállást és akár halált is okozhat, így semmilyen körülmények között nem ajánlott nekik adni.

A pajzsmirigyhormonok hasonló módon kerülendők. Annak ellenére, hogy a hatóanyaguk ugyanaz az emberek és a kisállatok esetében, az adagolásuk nagyban eltér.

Néhány vény nélkül kapható gyógyszer, amelyekben ranitidin és más H2 blokkoló található, szintén kizárólag az állatorvos javaslata alapján használható, mivel a kisállatok esetében ezeknél speciális adagolással és más hatással kell számolnunk.

A kisállatok mérete, fajtája, általános egészségügyi állapota és kora mind olyan tényező, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő adagolás beállításánál. Állatorvosok rendelkeznek megfelelő tudással és tapasztalattal ahhoz, hogy kisállataink speciális igényeihez igazodva is megtalálják a megfelelő kezelési módszert, és ők tudják meghatározni a helyes gyógyszeradagolást is. Az állatorvos legyen tehát az elsőszámú információforrás minden esetben, ha kedvencünk kezeléséről van szó.

Cikkünk megírásához a www.kisallatorvos.hu médiaanyagát használtuk.

Országos Állatorvos Kereső: hobbiallat.hu/allatorvos