in

Ezek az idősebb kutyák leggyakoribb betegségei

Az idő az állatokat sem kíméli, számos probléma ütheti fel a fejét a kor előrehaladtával.
Az, hogy egy kutya mikortól számít idősnek, függ a fajtától és a termettől, de a viselkedés megváltozása, a fizikai hanyatlás egyértelműen jelzik, hogy kutyusunk a nyugdíjas korba lépett. Ez egy természetes folyamat, amit nem tudunk megakadályozni, de gyakori kontrollvizsgálatokkal és a következő betegségek időbeni kezelésével boldog öregkort teremthetünk számukra. Ezekre lesznek hajlamosabbak az idő múlásával:

Szembetegségek

A kutyák látása romlásnak indul bizonyos kor fölött, ami megnyilvánulhat bizonytalanabb járásban és abban is, hogy néha nekimennek ennek-annak. Ha közelebbről megnézzük a szemüket, az hályogosnak, homályosnak vagy akár vörösnek is tűnhet ilyenkor.

Vizeletürítési problémák

A vizelési nehézségek vagy a túl gyakori ürítés is vese- vagy hólyagproblémákat jelezhetnek. Az inkontinencia a kutyákat sem kíméli, de általában jól kezelhető.

Szájüreg betegségei

A rossz lehelet és a vérző íny is árulkodnak a szájüregben található problémákról, a kutyák fogai is elhasználódnak idővel. A szájhigiénia nekik is fontos, a fogak tisztítása vagy kezelése számukra sem elhanyagolható.

Súlyproblémák

Egyes ebek lesoványodnak, míg mások elhíznak nyugdíjas korukban a megváltozott anyagcseréjük miatt. A korábbi étrend már nem biztos, hogy megfelelő az idősödő kutyák számára, ezért alkalmazkodjunk a megváltozott igényeikhez.

Bőrbetegségek

Az őszülés látványos, de ártalmatlan velejárója az öregedésnek, szemben a viszketéssel, szőrhullással, kiütésekkel járó problémákkal. Olykor csomók is megjelennek a bőrön vagy a bőr alatt.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztaljuk, keressünk fel állatorvost!

Forrás: PetMD

Igazi ritkaság az albínó sün

Dráma a mosógépnél plüssmosás alatt