in

Ezek lehetnek a kutyák étvágytalanságának okai

Ha egy kutya nem hajlandó enni, az első, amire gondolunk, hogy beteg.
Ez valóban kiváltó oka lehet az étvágytalanságának, de nem az egyetlen. Az egészségi problémákon kívül pszichológiai, viselkedési vagy környezeti változásokra is reagálhat így. Nézzük, mik a lehetséges okok:

Betegség, sérülés

Ilyenkor az étel megtagadásán felül más tünetek is jelentkeznek általában. Látszik az állat elesettsége, hogy nem érzi jól magát. Ilyenkor passzívvá válik, nem csak enni, hanem sokszor inni, játszani vagy mozogni sem akar. Mivel sokféle akut és krónikus betegség is kiválthatja, feltétlenül keressük fel az állatorvost betegség gyanúja esetén!

Oltások, gyógyszerek

Bizonyos vakcinák és gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet átmeneti étvágytalanság. Ha ez 1-2 napon belül nem múlik el, vagy más tünetek is jelentkeznek, szintén állatorvosi ellátást igényel.

Új helyzetek és körülmények

Mivel a kutyák eléggé szeretik a megszokást és a rutint, az életükben bekövetkező változások sokszor az étvágyukra is kihathatnak átmenetileg. Egy költözés, más gazdához kerülés mind válthat ki szorongást, amitől nem úgy esznek, mint korábban. Amint sikerül megszokni az új körülményeket, általában helyreáll a pocakjuk is.

Nem ízlik neki az étel

A “majd ha éhes lesz, úgyis megeszi” elve nem feltétlenül működik a kutyáknál. Náluk is van, ami egyszerűen nem ízlik nekik és inkább nem esznek. Ezt könnyű kideríteni, ugyanis, ha más ételt örömmel elfogyasztanak, akkor egyértelmű, hogy az adott eledel a probléma.

Gyomorrontás, hasmenés, hányás, székrekedés

Ha ettek valami olyat, amit nem kellett volna, vagy túl sokat abból, amit lehet, előfordulhat hasfájás és más kellemetlenség, ami elveszi a kedvüket a falatozástól. Ha csak egy napot hagy ki a kutya, az nem tragikus, de ha az étvágytalanság marad és más tünetek is jelentkeznek, sürgősen forduljunk állatorvoshoz!

Időskor, fogproblémák

A kor előrehaladtával a mozgásigény és ezáltal sokszor az étvágy is csökkenhet. Ha csak kicsit eszik kevesebbet, mint szokott, az nem feltétlenül kell, hogy okot adjon aggodalomra, de ha alig vagy egyáltalán nem hajlandó a táplálékhoz nyúlni, akkor lehet fogproblémája vagy más betegsége. Ebben is az állatorvos tud segíteni!

Magány

Vannak ebek, akik tényleg olyan szomorúak lesznek az egyedülléttől, hogy nem esznek. Ez főként akkor fordul elő, ha nincs (még) hozzászokva a társaság hiányához. A fokozatosság elvén hozzászoktathatjuk, hogy ha hosszabb-rövidebb időre magára is marad, mindig visszatérünk hozzá.

Másik kutya

Egy új társ is kiválthat szorongást, amíg meg nem szokják egymást. Ez kiválthat féltékeny falánkságot, de az étel elutasítását is. Gondoskodjunk arról, hogy a kutyák ne zavarják egymást evés közben, mindenkinek legyen saját tálja és nyugodt környezete a falatozáshoz. Így elkerülhetőek a konfliktusok, ha nem egy tempóban esznek.

Forrás: Barking Royalty

A doromboló weboldalnak hála bármikor hallgathatsz egy macskát

Működik a vadaknak épített híd, hatalmas forgalmat bonyolít