Ha esetleg hiányát éreznéd a dorombolásnak.

A macskafélék berregő-vibráló hangja jellegzetes, talán nincs is olyan ember a világon, aki ne simogatott volna már doromboló cicát. Általában elégedettségükben dorombolnak, de idegességükben is előfordul, hogy ezzel nyugtatják magukat. A dorombolás frekvenciája a 20-140 Hz-tartományba esik, ami valóban segít ellazulni és némi gyógyhatással is rendelkezik a kutatások szerint.

A hang a cica gégéjében jön létre, a hangszalagok ritmikus megfeszítésével, majd elernyedésével, ami másodpercenként 20-30 alkalommal következik be, ez tűnik számunkra egybefüggő dorombolásnak. Erre egyébként a nagymacskák is képesek, mint a hiúz, a puma, a gepárd, az oroszlán, a leopárd vagy a jaguár, de a nyúl, a mókus, a hiéna, a tengerimalac, a gorilla, a róka vagy a medve is tud dorombolni. Mégis inkább maradjunk a házi macskánál, az ölünkben elégedetten pihegő oroszlán nem biztos, hogy megnyugtatna.

Akinek van macskája, napi szinten élvezheti a berregő hang varázsát, akinek viszont nincs, vagy épp nincs a közelében a sajátja, a Purrli elnevezésű oldalnak hála a számítógépe vagy mobilja kényelméből is élvezheti. A netmacska dorombolását kedvünkre beállíthatjuk, lehet álmos, boldog, egyenletes, élénk is többek közt.

A meghallgatná, ide kattintva megteheti.

Forrás: wikipedia