Egy forgalmas autópálya építése az élővilágra is kihat.

Hogy ne okozzon akkora problémát a sztráda az állatoknak, egyre több helyen építenek fölé hidat a számukra. Ezeken sem autós, sem gyalogos forgalom nincs, kavicsokkal, sziklákkal, rönkökkel (néhol növényekkel is) próbálják csalogatóvá tenni a vadvilág számára az átjárót. Bár idő, amíg alkalmazkodnak az új helyzethez, végül megtalálják a módját, hogy hasznát vegyék.

Így volt ez a Utah Wildlife Resources által létrehozott, Parley kanyoni felüljáróval is. Bár 2018-ban építették, mostanra vált igazán kihasználttá. A felszerelt vadkameráknak köszönhetően láthatóvá vált, hogy szinte egyik napról a másikra megnövekedett az állati forgalom a hídon.

Jávorszarvasok, őzek, medvék, vaddisznók, mókusok, hiúzok, pumák, mosómedvék és megannyi vadon élő állat kel át éjjel és nappal az új területek és új élelemforrások reményében.

Az elképzelés bevált, az állatoknak sikerült alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez. Jóllehet az ember térhódítása nem feltétlenül ideális, ha tekintettel vagyunk a körülöttünk lévő faunára, születhetnek jó kompromisszumos megoldások, ahogyan ez is.

Forrás: The Dodo