A jó idő beköszöntével egyre több vérszívóval kell számolnunk.

A kirándulás, a kutyasétáltatás vagy a kijárós macskák kalandjai gyakran járnak potyautasokkal.

Bár próbáljuk a kedvencünket felvértezni különféle élősködők, vérszívók elleni védelemmel, olykor óhatatlanul találhatunk rajtuk, bennük kullancsot is. Mivel csillapíthatatlan vérszomjjal és sok esetben betegségekkel is támadnak a kullancsok melegvérű állatokra és emberekre is, fontos, hogy hamar észrevegyük és eltávolítsuk őket! Gyakran ellenőrizzük a következő területeket, ahol előszeretettel bújnak el és lakmároznak!

A fülek

A fülek vérrel jól ellátott területek, így elbújva a belső fülben vagy a fül tövében, fülkagylóban gyakran találni kullancsot. A lógó fülű kutyáknál gyakoribb, de más kutyáknál és macskáknál is előfordulhat.

A szemek környéke

A szemek környéke, de még a szemhéj is csalogató a vérszívóknak, bozontosabb szőrű kutyáknál könnyebben bújnak meg ezen a területen.

A száj

Az alsó és felső ajkakba, de olykor még az ínybe is képesek belefúrni magukat a kullancsok.

A tappancsok

A talppárnák környéke is gyakran jelent menedéket a kullancsoknak, de előszeretettel mennek feljebb is a vékonyabb bőrrel ellátott hajlatokba. A mellkas, a hónalj, a belsőcomb is érzékeny terület, de még a nemi szervek környékén és a végbél tájékán is találhatunk vérszívót.

Az egész testes átvizsgálás a leghatékonyabb, mert ekkor a legnagyobb az esély arra, hogy még idejében megszabadulhatunk a rovartól. Ebben kullancseltávolító kanál vagy csipesz lehet a segítségünkre, problémás esetben kérjük szakember segítségét! Számos praktika kering a neten különféle trükkökkel, de nem javasoltak a kullancs különböző szerekkel történő megfullasztásával való kísérletezések, ugyanis ilyenkor előbb köpi a kórokozókat az áldozatába és csak utána távozik!